O tom, ako cukrovarnícky priemysel zmanipuloval štúdiu o tuku

cukor

V médiách sa nedávno objavila správa, že najmocnejšie spoločnosti cukrovarníckeho priemyslu v 60-tych rokoch minulého storočia podplácali prominentných vedcov, aby ako hlavného vinníka kardiovaskulárnych ochorení označovali tuk, zatiaľ čo cukor mal byť z týchto výskumov opomínaný.

Interné dokumenty o priemysle s cukrom objavil výskumný pracovník na Kalifornskej univerzite a následne boli uverejnené v medicínskom žurnále JAMA Internal Medicine.

V dokumentoch sa uvádza, že organizácia Sugar Research Foundation (teraz známa pod názvom Sugar Association) v roku 1967 zaplatila niekoľkým Harvardským vedcom za článok uverejnený v časopise The New England Journal of Medicine, ktorý so vznikom srdcovo-cievnych ochorení prepojil iba nasýtené mastné kyseliny a cholesterol, pritom už vtedy sa dávno vedelo, že konzumácia cukru patrí medzi rovnako významné rizikové faktory. Suma, ktorou bol článok „dotovaný“ sa v prepočte na terajší kurz rovná približne 50 000 amerických dolárov.

Okrem bežných ľudí to bol najmä akademický svet, ktorý informácie z JAMA Internal Medicine zasiahli najviac. Došlo k fatálnemu etickému pochybeniu autorít ovplyvňujúcich názory niekoľkých nasledujúcich generácií a úmyselnému zatajeniu informácií ohrozujúcich verejné zdravie.

Samotná štúdia sformovala svetonázor o stravovaní na niekoľko dekád a ovplyvnila zmýšľanie miliónov zákazníkov. Marketing výrobkov s minimálnym obsahom tuku vystrelil k oblakom a ľudia po celom svete sypali do seba i svojich detí produkty plné jednoduchých cukrov v domnení, že sa jedná o zdravé potraviny.

Pravda nie je čierna ani biela

Teraz je už verejne známe a vedecky dobre podložené, že cukor zohráva v patológií srdcovo-cievnych chorôb rovnako významnú, ak nie ešte významnejšiu úlohu, ako tuk. Dôležité je pripomenúť, že nepriaznivé účinky jednoduchých cukrov presahujú hranice kardiovaskulárnych ochorení oveľa viac, ako si mnohí myslia. Za zmienku určite stojí často podceňovaná cukrovka II. typu alebo nepriaznivý účinok na zubnú sklovinu. Podľa American Heart Association je sa odporúčaný denný príjem jedoduchých cukrov pohybuje medzi 25-37,5g.

Svoju časť viny nesie samozrejme aj tuk. Skutočne sa jedná najmä o nasýtené formy, ktorých zvýšená konzumácia vedie k zhoršeniu lipidogramu, zvýšeniu LDL cholesterolu a ukladaniu tuku do cievnej steny, čo vedie k tvorbe aterosklerózy a zvýšeniu rizika infarktu myokardu. Obsah nasýtených tukov v potrave by nemal tvoriť viac ako 10% celkového množstva živín. Pozor si dajte najmä na palmový olej, maslo, šľahačku či bravčovú masť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *