Zinok

Zinok (Zn) je bioprvok nevyhnutný pre správny chod všetkých živých organizmov, rastlín i živočíchov. Pre svoju aktivitu ho potrebuje viac ako 200 enzýmov.

Zinok je taktiež potrebný pre syntézu DNA, odbúravanie voľných radikálov, optimálnu funkciu imunitného systému a mužských gonád.

Doporučená denná dávka zinku sa pohybuje okolo 7 mg u žien a 10 mg u mužov, pričom v tele dospelého človeka sa priemerne nachádzajú len 2 g zinku.

PotravinaObsah / 100 gPotravinaObsah / 100 g
Ustrice75 mgKešu5,8 mg
Hovädzie mäso12 mgParmezán4 mg
Tekvicové semienka7,5 mgVaječný žĺtok3,5 mg
Bravčové mäso7 mgBravčová pečeň3 mg
Konopné semienka6,5 mgKakao2,5 mg

Zinok sa v relatívne vysokom množstve vyskytuje aj v obilninách, ale vstrebávanie z rastlinných zdrojov je oproti zdrojom živočíšnym niekoľkonásobne nižšie. Je to spôsobené najmä obsahom fylátov a vlákniny v rastlinnej potrave.

Nedostatok: poruchy imunity (náchylnosť k infekciám), zlé hojenie rán, očné príznaky, poruchy chuti, popraskané kútiky úst, únava, kožné problémy

Nadbytok: hnačky, nevoľnosť, zvracanie, svalové bolesti

Vysoké dávky zinku môžu nepriamo spôsobiť anémiu z nedostatku medi (Cu), pretože nadbytok zinku bráni vstrebávaniu medi v tenkom čreve.