Zemiak

Zemiak

V zemiakoch boli objavené alkaloidy kukoamíny, ktoré boli predtým pozorované len v kustovnici čínskej, považovanej za jednu z najzdravších potravín. Kukoamíny sa podľa všetkého podieľajú na znižovaní krvného tlaku.

Zemiak obsahuje flavonoid kvercetín, tzv. prírodné antihistaminikum, ktorý tlmí uvoľňovanie histamínu, látky zodpovednej za vznik alergickej reakcie. Výskumy taktiež dokázali, že kvercetín tlmí rast nádorových buniek rakoviny prsníka a pľúc.

Takmer žiadny obsah sodíka a zároveň vysoký obsah draslíka robí zo zemiakov vhodnú stravu pre pacientov s kardiovaskulárnymi ochoreniami, ale aj všetkých, ktorý si strážia hodnoty krvného tlaku.

Nutričná hodnotaObsah/100 gBioprvky a vitamíny        Obsah/100g (DDD)
Kalórie58 kcalMangán0,602 mg (30,1%)
Bielkoviny2,6 gMeď0,423 mg (28,2%)
Tuky0,1 gPyridoxín (Vitamín B6)0,239 mg (18,4%)
Sacharidy12 gVitamín C11,4 mg (14,3%)
Vláknina2,5 gDraslík460 mg (9,2%)