Zeler

Zeler
Zeler je výborným zdrojom terpénov, najmä d-limonénu, ktorého obsah v strave sa spája s radou pozitívnych efektov na ľudské zdravie. Popísané boli jeho antioxidačné a protizápalové účinky, pozitívny vplyv na zdravý spánok a neutralizáciu žalúdočných štiav a tým pádom ochrana pred vznikom pálenia záhy. D-limonén navyše rozpúšťa cholesterol, preto je vhodnou prevenciou pred vznikom žlčníkových kameňov.

Rovnako ako vo väčšine zeleniny, aj v zeleri sa nachádza zvýšené množstvo betakaroténu, silného antioxidantu, ktorý sa v tele konvertuje na vitamín A. Okrem toho má značné antionkogénne účinky, dáva sa do súvislosti najmä s prevenciou vzniku rakoviny pľúc.

V zeleri je zastúpená široká paleta antioxidantov. Jedným z nich je beta-sitosterol, ktorému bola preukázaná schopnosť znižovať vstrebávanie cholesterolu v tráviacej sústave. Spomenúť je určite potrebné aj kaempferol, s významným protirakovinovým účinkom, rovnako tak aj antibakteriálnou a antivirotickou aktivitou.

V neposlednej rade zohrávajú dôležitú rolu aj látky nazývané phthalidy, ktoré svojim pôsobením rozširujú priemer ciev a znižujú tak krvný tlak.

Nutričná hodnotaObsah/100 gBioprvky a vitamíny        Obsah/100 g (DDD)
Kalórie16 kcalVitamín K29,4 µg (49%)
Bielkoviny3,5 gKyselina listová (Vitamín B9)36 µg (9%)
Tuky1,2 gPyridoxín (Vitamín B6)0,08 mg (6,2%)
Sacharidy3 gDraslík280 mg (5,6%)
Vláknina2,3 gRiboflavín (Vitamín B3)0,58 mg (4,5%)