Witchetty grub – proteínová bomba skutočných šampiónov

witchetty

Pre austrálskych domorodcov sú púštne červy, nazývané aj witchetty grub, nosným pilierom zdravej a nutrične bohatej stravy. Tieto, na prvý pohľad nie veľmi vábivé živočíchy, sú larvami nočného motýľa Endoxyla leucomochlau ktorého pri prechode do dospelosti dochádza k degenerácií ústneho otvoru a tým pádom strate schopnosti konzumácie potravy. Z toho dôvodu sa musí po celý zbytok života spoliehať na zásoby nadobudnuté v mladosti.


Lepší vrabec v hrsti…

Základom vyváženej stravy austrálskych domorodcov, aborigénov, tvoria rôzne druhy zeleniny, korienkov a živočíchov, ktoré môžu ľahko a rýchlo v buši nájsť. Vzhľadom k tomu, že vyprahnuté prostredie stredozápadnej Austrálie nepatrí medzi najhostinnejšie miesta na zemi, sú pre nich púštne červy hotovým pokladom a to hneď z niekoľkých dôvodov. Na rozdiel od lovu rýb, vtákov či cicavcov, zber týchto takmer nepohyblivých červov v takej miere nevyčerpáva, zvládnu ho aj ženy a deti a vďaka dlhovekým skúsenostiam už aborigéni presne vedia, kde witchetty hľadať. Každoročné prilietavanie nočných motýľov rodu Endoxyla a kladenie vajíčok do práchnivého dreva, ktoré sa odohráva v období medzi novembrom a januárom, je veľkým lákadlom pre kmene z najrôznejších kútov Austrálie a je tradične spojené s oslavami a hodovaním.

K jedeniu púštnych červov sa domorodci vôbec nemusia premáhať. Chuťovo totiž vraj pripomínajú mandle, niektorým dokonca aj dobre upečené kurča

Výživová bomba

Okrem toho, konzumácia 100 gramov púštnych červov v sebe poskytuje až 15 gramov proteínov a 20 gramov tuku. Witchetty sú tiež bohaté na thiamín (vitamín B1) a obsahujú nezanedbateľné množstvo vitamínu C. Čo je ale tiež veľmi podstatné, k jedeniu púštnych červov sa domorodci vôbec nemusia premáhať. Chuťovo totiž vraj pripomínajú mandle, niektorým dokonca aj dobre upečené kurča. Chuť môže samozrejme alterovať, v závislosti na druhu potravy, ktorá v jedálničku lariev prevláda.

wichetty

Z púšte do reštaurácií

Keď začali Austráliu osídľovať prvý Európania, tento miestny zvyk najprv hrubo odsúdili. So zdvihnutými nosmi ho označili za barbarský. Postupne však aj oni pochopili o aké nutričné bohatstvo ide, no v počiatkoch tejto novej kulinárskej módy určite netušili, že witchetty grub si nájde cestu do tých najluxusnejších austrálskych reštaurácií. Witchetty sa väčšinou konzumujú v surovom stave, no už aborigéni si ich zvykli pripravovať nad ohňom, čím získajú chrumkavú kôrku. Grilované witchetty sa stali veľmi populárnym predjedlom a to nie len v Austrálii. Každý rok sa spotrebuje vyše 120 ton tejto výživnej pochúťky, čo samozrejme bežný zber nemôže pokryť, preto sa vybudovali veľkochovy, ktoré enormný dopyt po púštnych červoch nasýtiť dokážu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *