Vo víne je pravda, ale čo ešte?

O víne sa hovorí, že je to nápoj bohov. Nečudo, veď ho v dávnych časoch popíjali už starí Gréci. Určite si už vtedy všimli silu, s akou víno pôsobí na ľudský organizmus. Od toho menej kvalitného bolí hlava, iné zasa utvrdzuje zdravie.

Je to snáď najstarší a najznámejší alkohol. Vzniká kvasením rôznych druhov hrozna. Krajinou červeného vína je Francúzsko a preto by sme ani nemuseli chodiť inam, ak by sme si chceli pochutnať na tých najlepších druhoch červených vín. Často sa hovorí, že francúzska kuchyňa obsahuje veľmi veľa tukov. Napriek tomu sa miestni obyvatelia môžu pýšiť nízkou incidenciou srdcovo-cievnych chorôb, čo sa pripisuje práve konzumácii červeného vína. Avšak vôbec nezáleží na tom, či víno pochádza zo Slovenska, z Afriky alebo z Francúzska, všetky červené vína majú podobnú kombináciu zdraviu prospešných látok. Rôzne odrody sa líšia najmä obsahom cukru.

Ako rozlíšiť to víno, ktoré vyvoláva migrénu a to, ktoré je nášmu zdraviu prospešné? Najdôležitejšia je samozrejme správna miera. Podľa mnohých štúdií znižuje mierne pitie vína riziko srdcových ochorení, najmä u mužov stredného a vyššieho veku. Kúzlo červeného vína neobchádza ani nežnejšie pohlavie. Podľa publikácie v Journal of Women’s Health, látky obsiahnuté v hrozne a červenom víne znižujú hladinu estrogénu u žien pred menopauzou, zatiaľ čo zvyšujú testosterón a pomáhajú tým chrániť pred karcinómom prsníka. Červené víno konzumované spolu s jedlom navyše zvyšuje vstrebávanie železa z tráviacej sústavy.

Víno dokáže jedlo dokonale doplniť, nesmie však byť sladšie ako samotný pokrm, prípadne by malo byť rovnako sladké, inak môže pôžitok z jedla úplne pokaziť. Látky obsiahnuté vo víne (tanín, histamín, oxid siričitý…) priaznivo pôsobia na ľudské srdce. Určité látky v ňom obsiahnuté majú schopnosť znižovať zrážanlivosť krvi, pričom dva poháre červeného vína denne zvyšujú v krvi hladinu antioxidantov, ktoré chránia cievy pred vznikom aterosklerózy.

Podľa výskumného tímu z University of Leicester môže pravidelná konzumácia červeného vína znížiť riziko vzniku karcinómu hrubého čreva až o 50%. Môže za to obsah polyfenolov, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Dôležitá je najmä správna dĺžka kvasenia, ako aj jeho dôkladné uskladnenie, pretože čím je lepšie víno skladované, tým viac polyfenolických látok obsahuje.

Na zdravie !

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *