Vlašský orech

Vlašský orech

Vlašský orech je výborným zdrojom esenciálnych mastných kyselín akými sú kyselina linolová, kyselina alfa-linolenová a kyselina arachidonová. Esenciálne mastné kyseliny si telo nedokáže samo vytvoriť a preto je veľmi dôležitý príjem potravou. Ich zvýšený obsah v strave pomáha znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu v krvi. Niekoľko štúdií tiež potvrdilo, že ľuďom, ktorých strava obsahovala vlašské orechy, mierne stúpol „dobrý“ HDL cholesterol.

Poškodenie ciev patrí medzi veľmi časté chronické následky cukrovky 2. typu. Aj na ich podklade vznikajú napríklad syndróm „diabetickej nohy“ a diabetická retinopatia (poškodenie sietnice). Pravidelná konzumácia vlašských orechov pomáha zlepšovať funkciu cievneho endotelu u ľudí trpiacich na diabetes 2. typu a tým pádom progresiu týchto patológií zmierňovať.

Už niekoľko štúdií potvrdilo, že pravidelná konzumácia vlašských orechov zlepšuje učenie a podporuje krátkodobú aj dlhodobú pamäť. Za tento nootropický efekt je podľa všetkého zodpovedná modifikácia serotonínových 5-HT receptorov.

Vo vlašskom orechu sa nachádza vysoké množstvo antioxidantu melatonínu, ktorý okrem antioxidačnej aktivity navodzuje dobrý spánok.

Kyselina elagová obsiahnutá vo vlašských orechoch pôsobí ako silný antioxidant s efektom najmä na nervové tkanivo a má výrazné protizápalové účinky.

Vlašský orech patrí tiež medzi najbohatšie prírodné zdroje vitamínu E, silného antioxidantu, zodpovedného za integritu bunečných membrán a kože. Podporuje činnosť pohlavných žliaz a zvyšuje potenciu.

Nutričná hodnotaObsah/100 gBioprvky a vitamíny        Obsah/100 g (DDD)
Kalórie652 kcalMangán 3,4 mg (170%)
Bielkoviny 15,3 gVitamín E21 mg (161,5%)
Tuky64,5 gMeď1,5 mg (100%)
Sacharidy13,7 gFosfor355 mg (50,7%)
Vláknina 6,8 gHorčík156 mg (48,8%)