Vláknina! Prečo je tak dôležitá, keď je minimálne straviteľná?!

Vláknina! O vláknine počúvame zo všetkých strán. Čo to teda vôbec je? Veď už predávajú jogurty s vlákninou, džúsy s vlákninou, keksy s vlákninou, no a my zdravo žijúci nedočkavo vyhliadame pivo so zvýšeným obsahom vlákniny.

Poďme si teda povedať, čo tá vláknina vôbec je a potom vás možno aj ľahšie presvedčím, aby ste si jej začali na tanier nakladať trochu viac.

Našim trávením prechádza vláknina takmer bez zmeny. Prečo je potom taká dôležitá a mali by sme ju jesť?

Pod pojmom vláknina sa združujú rastlinné súčasti potravy, ktoré naše telo nedokáže stráviť. Našim trávením prechádzajú prakticky bez zmeny. Je to taká malá záložka. Ale prečo vôbec niečo také jesť?

Tí, ktorí už o vláknine niečo prečítali, vedia o jej pozitívnom vplyve najmä v tráviacej sústave. To je skutočne pravda. Jej blahodarné pôsobenie sa začína už v ústach. Potraviny s vyšším obsahom vlákniny prežúvame dlhšie a tým pádom jeme pomalšie. No a čím pomalšie jeme, o to menej stihneme zjesť, kým si náš mozog uvedomí, že už jesť ani nepotrebujeme. To určite ocenia tí s-diétou-bojujúci. Nájdu sa samozrejme aj takí, čo tento vnem dokážu potlačiť a idú si ďalej svoje. No a samozrejme, lepšie požuté sústo príjemne poteší aj nižšie časti našej tráviacej sústavy.

vláknina

Vlákninu podľa jej interakcie s vodou rozdeľujeme na rozpustnú a nerozpustnú. Tá vo vode rozpustná naberie v tele gélovú konzistenciu a svojou povahou zníži rýchlosť vyprázdňovania žalúdka a priechodu potravy črevami. To spomalí vstrebávanie glukózy a tým zabraňuje výrazným výkyvom hladiny krvného cukru. Preto by sa na vlákninu mali zamerať špeciálne diabetici.

Ďalším, a podľa mňa jedným z najdôležitejších, účinkom rozpustnej vlákniny je jej schopnosť  viazať v črevách cholesterol a tým znižovať jeho vysokú krvnú hladinu. Práve vysoká hladina cholesterolu (najčastejšie v dôsledku zlej stravy) patrí medzi najvýznamnejšie rizikové faktory mnohých civilizačných chorôb.

Doporučená denná dávka vlákniny je približne 30 gramov. Bohužiaľ, súčasný priemer konzumácie sa pohybuje ledva okolo polovice.

Nerozpustná vláknina má na priechod potravy opačný účinok. Urýchľuje ho a pri tom na seba viaže toxické zbytky metabolizmu. Napríklad kadaverín a putrescín, ktoré sa v črevách hromadia z nestrávených bielkovín. Preto je zvýšená konzumácia práve nerozpustnej vlákniny vhodná pre športovcov, ktorí po tréningu zvyknú piť proteínové nápoje.

A to najlepšie na koniec. Vraví sa, že najspokojnejší sú ľudia s pravidelným zažívaním. A veruže to je pravda. Nerozpustná vláknina ho výborne podporuje, okrem zrýchlenia črevného priechodu, pôsobí na črevá ako zubná kefka, dôkladne ich čistí a zbavuje nánosov a efektívne pôsobí proti zápche.

Väčšina druhov ovocia alebo zeleniny obsahuje oba druhy vlákniny. Nerozpustnej ale nájdeme viac v celozrnných potravinách, otrubách, semienkach, či orechoch. Rozpustná vláknina sa naopak viac vyskytuje v strukovinách a ovocí, najmä v cíceri, fazuli, hrachu, šošovici, jablkách, malinách, ale aj napríklad v mrkve.

Uzavrel by som to jednou nemilou štatistikou. Doporučená denná dávka vlákniny je približne 30 gramov. Bohužiaľ, súčasný priemer konzumácie sa pohybuje ledva okolo polovice. Aj to je jedným z dôvodov, prečo sú najčastejšou príčinou úmrtia na Slovensku práve choroby obehovej sústavy, ktoré veľmi úzko súvisia práve s vysokým cholesterolom a nevhodnou stravou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *