Vitamín K

Ako vitamín K sa kolektívne označujú v tuku rozpustné zlúčeniny derivované z 2-metyl-1,4-naftochinónu.

Vitamín K je dôležitou súčasťou koagulačnej kaskády, resp. zrážania krvi. Jeho činnosť v tomto smere potláča liek warfarín.

Doporučená denná dávka sa odhaduje okolo 60 µg vitamínu.

PotravinaObsah / 100gPotravinaObsah / 100g
Tymian (korenie)1718 µgČakanka230 µg
Majorán (korenie)620,5 µgRužičkový kel178,4 µg
Kel580 µgBrokolica101,6 µg
Žerucha545 µgKapusta76 µg
Špenát482,9 µgŠpargľa40,2 µg

Vitamín K produkujú v určitej miere aj črevné baktérie, ale o jeho využiteľnosti sa vedú diskusie.

Nedostatok: Nadmerná krvácavosť do slizníc a vnútorných orgánov. Vyskytuje sa ale najmä u novorodencov a batoliat, u starších je zriedkavý. Prejaviť sa môže pri poruche vstrebávania tukov alebo ochoreniach pečene.

Nadbytok: Prejavy nadbytku nie sú známe.