Vitamín B3

Vitamín B3, známy aj ako niacín, je vo vode rozpustný vitamín. V organizme sa vyskytuje ako súčasť enzýmov oxido-redukčných systémov (nikotínamidadeníndinukleotid – NAD, nikotínamidadenindinukleotidfosfát – NADP).

Môže sa tvoriť z tryptofánu v pečeni. Jeho biosyntéza je však veľmi pomalá a vyžaduje si ako kofaktor vitamín B6.

Doporučená denná dávka niacínu sa pohybuje v rozmedzí 13-17 mg.

PotravinaObsah / 100 gPotravinaObsah / 100 g
Instantná káva28 mgBravčové mäso11 mg
Tuniak18,7 mgKuracie mäso10,6 mg
Arašidy12,1 mgZázvor9,6 mg
Sézamové semienka12,2 mgCelozrné cestoviny8,7 mg
Morčacie mäso11,7 mgLosos7,7 mg

Príjem by nemal prekročiť 35 mg/kg/deň.

Kyselina nikotínová (niacín) a jej deriváty sa používajú k liečbe hyperlipidémií.

Nedostatok: pelagra („choroba troch D“) – dermatitída, diarrhoea (hnačka), demencia

Nadbytok: vazodilatácia, pocit tepla, zápal žalúdočnej sliznice a poškodenie hepatocytov