Vitamín B2

Vitamín B2, známy aj ako riboflavín, je vo vode rozpustný vitamín, esenciálny pre dobrý stav kože, očí, štítnej žľazy, či srdca.

Je dôležitý pre správny rast a metabolizmus sacharidov, tukov a aminokyselín. Tvorí základnú zložku kofaktorov FAD (flavínadeníndinukleotid) a FMN (flavínmononukleotid).

Doporučená denná dávka riboflavínu sa pohybuje v rozmedzí 1,1-1,3 mg.

PotravinaObsah / 100 gPotravinaObsah / 100 g
Droždie17,5 mgVajce0,45 mg
Hovädzia pečeň2,90 mgKalmár0,41 mg
Mlieko – polotučné1,74 mgŠampiňóny0,40 mg
Mandľa1 mgSezamové semienka0,25 mg
Sója0,87 mgŠpenát0,19 mg

Riboflavín taktiež napomáha vstrebávaniu železa a novotvorbe červených krviniek. Spolu s vitamínom A zohráva významnú úlohu pri ochrane slizníc dýchacieho, tráviaceho a močového ústrojenstva.

Deficit riboflavínu môžu výraznejšie pocítiť ľudia s chronickými ochoreniami tráviacej sústavy, diabetici, ale aj fajčiari, či alkoholici. Pozor by si mali dávať aj ženy užívajúce perorálnu antikoncepciu.

Toxická je dávka nad 20 mg.

Nedostatok: zápal očných spojiviek, zápaly ústnej sliznice, poruchy vstrebávania železa (až anémie), únava, poruchy osobnosti

Nadbytok: sú zriedkavé, môžu sa podobať príznakom z nedostatku