Veľkonočná cesta okolo sveta

Veľká noc, podobne ako Vianoce, sa na Slovensku viaže s veľkým množstvom typických jedál. Je to každý rok to isté, no všetci sa na tradičné hodovanie tešíme ako malé deti. Plnka, šunka, cvikla, chren, šalát, koláče a žlčníkový záchvat tvoria neoddeliteľnú súčasť sviatočnej atmosféry v nejednej slovenskej domácnosti.

Zaujíma vás ale čo majú na stole počas Veľkej noci v najrôznejších kútoch sveta? Ponúkame vám krátky prehľad.

tsoureki

Grécko – Tsoureki

Súčasťou gréckych osláv Veľkej noci býva akýsi druh sladkého chleba, veľmi často dochucovaný ovocím, napríklad pomarančom alebo čerešňami. Je zvykom Tsoureki ozdobovať na tvrdo pripravenými vajcami, ktoré sú zafarbené červenou farbou, ktorá symbolizuje Ježišovu krv.

 

colomba-di-pasqua-fai-da-te

Taliansko – Colomba di Pasqua

Na talianskom stole nesmie počas veľkonočných dní chýbať Colomba di Pasqua – koláč plnený kandizovaným ovocím a mandľami, ktorý má tradične tvar holubice. Na povrchu býva posypaný cukrom, ale niekedy sa na vrch pridáva čokoládová poleva.

 

pashka

Rusko – Paskha

Tradičným jedlom ortodoxných Rusov je počas veľkonočných sviatkov Paskha – dezert v tvare pyramídy, ktorý má pripomínať kostol, no vraví sa, že symbolizuje aj Kristovu hrobku. Medzi základné suroviny patria vajcia, kyslá smotana, hrozienka, vanilka, mandle a rôzne korenia. Môže sa pripravovať pečením, no veľmi často sa konzumuje aj v surovom stave.

 

capirotada

Mexiko – Capirotada

Mexičania si počas sviatočnej atmosféry pochutia na jedle pripomínajúcom našu žemľovku. Medzi najobľúbenejšie ingrediencie patrí škorica, symbolizujúca Kristov kríž, klinčeky, ktoré odkazujú na klince na kríži, pričom samotný chlieb reprezentuje Ježišovo telo.

 

Chervil Soup MAIN

Nemecko – Kerbelsuppe

V Nemecku sa na Zelený štvrtok podáva estragónová polievka, ktorá svojou sýtou zelenou farbou dokonale reprezentuje úvod veľkonočných sviatkov. Ide o jednoduchý krém, na ktorého prípravu stačí, okrem estragónu, smotana, kurací vývar a vaječný žĺtok.

 

mammi

Fínsko – Mämmi

Tradičný fínsky veľkonočný dezert Mämmi možno nevyzerá najvábivejšie, ale počas sviatkov sa teší veľkej obľube. Pripravuje sa z ražnej múky, vody, ražného sladu, čiernej melasy a pomarančovej kôry. Konzumuje sa studený, buď s mliekom alebo posypaný cukrom. Mämmi si dokonca veľmi obľúbili aj v susednom Švédsku.

 

Veríme, že ste sa inšpirovali a ďalšie sviatky si možno spestríte exotickou pochúťkou z iné kúta sveta. Mnohí z nás sú ale príliš konzervatívni na to, aby svoje tradičné stolovanie menili, čo určite nehodnotíme negatívne. Tradičný fínsky dezert si môžeme predsa dopriať ktorýkoľvek deň v roku. :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *