Urodzene sladký agávový sirup

Agávový sirup

Rafinovane sa zbavme rafinovaného cukru a pozrime sa na zúbky náhradám, ktoré by mohli byť jeho zdravšou alternatívou. V nasledujúcej sérií článkov vám bližšie predstavím niekoľko z nich. Či už ste diabetik, vegán alebo zástanca raw stravovania, každý si bude môcť nájsť svojho sladkého favorita!

Ako prvý si predstavíme agávový sirup, tiež známy ako agáve nektár. Názov agáve pochádza zo starogréckeho slova agauós, čo znamená vznešená, urodzená alebo obdivuhodná. Táto pomerne veľká rastlina zrejme získala svoje meno vďaka obdivuhodnej ružici, ktorú vytvárajú jej ostnaté dužinaté listy. Patrí medzi sukulenty a rovnako ako kaktus dokáže prežiť vysoké horúčavy. Rastie najmä v Mexiku a jej využitie zďaleka nekončí pri sirupe. Modré agáve sa používa na výrobu tequily a už v dávnej minulosti ho Mexičania využívali na výrobu špendlíkov, nití, ba dokonca povrazov. Podaktorí túto rastlinku používali aj ako formu lieku.

Agáve sirup sa vyrába z jadra ružice agáve. To sa potom väčšinou spracúva pri teplote od 60 do 70 °C. V takomto prípade nespadá do kategórie raw stravy, keďže sa spracováva pri teplote vyššej ako 47 °C. Táto úprava spôsobuje hnedastú farbu sirupu. Ojedinele sa však vyskytnú aj raw verzie, ktoré nie sú natoľko tepelne spracované a sfarbia sa viac do žlta.

V porovnaní s cukrom je agávový sirup sladší, kvôli vysokému obsahu koncentrovanej fruktózy. To je výhodou pri jeho používaní, keďže pri sladení jedla stačí len malé množstvo. Avšak v prípade, že agáve sirup nebudete konzumovať s mierou, môžu sa dostaviť nemilé následky. Rovnako ako pri obyčajnom cukre, hrozí zvýšené riziko vzniku obezity alebo srdcových chorôb .

Snáď najcennejšou prednosťou sirupu z agáve je jeho nízky glykemický index (20 – 30). Tým pádom minimálne zvyšuje hladiny cukru v krvi a je vhodný pre diabetikov. Ako bonus určite poteší aj obsah vitamínov C a K. Taktiež vyhovuje vegánom, ktorí s nadšením volia agáve sirup miesto medu. Okrem toho ma výbornú chuť. Ja osobne by som ho opísala ako mix medzi medom a javorovým sirupom.

Ak teda konzumujeme agáve sirup v rozumnom množstve je dobrou náhradou cukru pre diabetikov a skvelou náhradou medu pre vegánov. Niektoré verzie tohto sirupu spadajú aj do raw stravy. Možno s ním piecť i variť, nahrádza cukor napríklad v káve, kaši alebo zákuskoch. Takže neváhajte a oslaďte si život s agáve sirupom!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *