Uhorka

Uhorka

Aj keď uhorka nepatrí medzi vitamínmi a minerálmi preplnené potraviny, môže sa stať užitočnou zložkou vašej pravidelnej stravy.

Významnú úlohu v pozitívnom vplyve uhorky zohráva flavonol fisetín. Niekoľko štúdií poukázalo na jeho protizápalové a protirakovinové účinky. Jeho význam sa prejavili najmä pri ochrane nervového tkaniva pred oxidačným poškodením a spomaľovaním „starnutia“ mozgu.

V uhorkách sa nachádza aj výrazné množstvo flavonoidu apigenínu, ktorého protirakovinový efekt bol preukázaný proti niekoľkým špecifickým druhom rakoviny. Štúdia publikovaná vo vedeckom časopise Pharmaceutical Research poukazuje najmä na ochranu proti rakovine prsníka, čípku, hrubého čreva, prostaty a kože. Jeho obsah v strave sa odporúča tiež pre pozitívny vplyv na funkciu srdcovo-cievneho a imunitného systému.

Veľmi praktickým dôvodom, prečo by si mala uhorka nájsť cestu do vášho jedálnička je aj nízky obsah kalórií a ľahká stráviteľnosť. Obsahuje veľké množstvo vody a spolu s vlákninou tvoria ideálny recept proti páleniu záhy.

Nutričná hodnotaObsah/100g (DDD)Bioprvky a vitamíny        Obsah/100g (DDD)
Kalórie15 kcalVitamín K16,4 µg (27,3%)
Bielkoviny0,7 gKyselina pantoténová (Vitamín B5)0,259 mg (4,3%)
Tuky0,1 gHorčík13 mg (4%)
Sacharidy3,6 gMangán0,079 mg (4%)
Vláknina0,8 gVitamín C2,8 mg (3,5%)