Tapioka – bezlepková múka z juhoamerických trópov


Doteraz sme vám ako možné náhrady bielej múky ponúkali viac-menej obyčajné a na Slovensku známe suroviny ako fazuľa, zemiak či možno trochu viac exotický kokos. Preto si dnes niečo povieme o u nás menej populárnej, no veľmi pozoruhodnej, tapiokovej múke a rozšírime vaše kulinárske obzory o novú alternatívu.

Čo to vlastne tapioka je?

Tapioka je škrob extrahovaný z koreňa manioku jedlého, nazývaného tiež yuka alebo cassava. Manihot esculenta alebo maniok jedlý, je ker rastúci v tropických oblastiach najmä Južnej Ameriky, no rozmáhajúci sa takpovediac po celom svete. Klimatické podnebie s minimom zrážok, ktoré maniok obľubuje, je často problémom pri jeho skladovaní, pretože urýchľuje kvasenie a hnilobné procesy. Nenechajte sa ale pomýliť maniokovou múkou, ktorá sa vyrába z celého koreňa manioku a používa sa najmä ako krmivo pre hovädzí dobytok alebo ošípané.

Množstvo energie aj bez lepku

Dôvodom, prečo sa tapioka teší tak veľkej obľube je fakt, že neobsahuje lepok, je hypoalergénna a veľmi dobre tolerovaná u väčšiny ľudí, preto si vďaka nej alergici či pacienti so stravovacím obmedzením môžu vychutnať nadýchané pečivo, ktoré by si pri iných náhradách múk dopriať nemohli. V poslednej dobe
je tiež veľmi vyhľadávaná fanúšikmi paleo stravy. Rozhodne by však nemala tvoriť základ vášho jedálnička. Dôvodom je zvýšený podiel sacharidov a relatívne vysoká energetická hodnota – 100 gramov múky obnáša približne 300 kcal energie. Tapioková múka je ale skvelou alternatívou na výrobu príležitostných dezertov alebo koláčov, keďže už jej samotná príchuť je tak trochu sladká. Z minerálov a stopových prvkov v nej nájdeme napríklad horčík, železo a malé množstvo vápnika.

Tapiokovú múku možno použiť samotnú, napríklad na paleo verzie tortillových placiek či palaciniek alebo ako zahusťovadlo do omáčok a polievok, pričom jej výhodou je, že neobsahuje žiadnu výraznú vôňu, ktorá by mohla v niektorých jedlách prekážať. Pri komplikovanejších receptoch je vhodné zmiešať ju s inými náhradami múky, pričom najviac sa odporúča múka mandľová alebo kokosová.

Juhoamerická sesternica zemiaku

Maniok v Južnej Amerike bežne konzumujú podobne ako u nás zemiaky. Jeho koreň sa ošúpe, uvarí a následne sa môže opiecť alebo vypražiť na spôsob hranoliek, či tenkých plátkov pripomínajúcich čipsy. Špecialitou je napríklad bola de yuca, čo je maniok na štýl nášho zemiakového pyré vytvarované do väčšej gule s kockou syra uprostred, ktorá sa následne vypraží. Ďalším veľmi populárnym jedlom je tapiokový puding, ktorý získal od detí pre svoj typický vzhľad prezývku „žabie ikry“.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *