Špenát

Špenát
Špenát je výborným zdrojom betakaroténu, karotenoidu, ktorý sa v tele konvertuje na vitamín A. Okrem toho pôsobí ako silný antioxidant a významne znižuje riziko vzniku rakoviny pľúc.

Luteín a zeaxantín sú ďalšie dôležité antioxidanty, sústredia sa v sietnici a niekoľko štúdií potvrdilo, že pravidelná konzumácia špenátu, najmä vďaka luteínu a zeaxantínu, chráni pred stareckou makulárnou degeneráciou.

Málokto vie, že obsah vápnika v špenáte sa približuje kravskému mlieku.

V špenáte nájdeme aj solídnu dávku železa, nevyhnutného pre krvný prenos kyslíku. Vstrebáva sa síce menej účinne ako živočíšne železo, ale tomu môžeme dopomôcť pohárom červeného vína.

Veľké množstvo štúdií sa zameriava na účinky špenátu v boji s mnohým druhmi rakoviny. Ide najmä o rakovinu pečene, prostaty, prsníka, žlčníka, hrubého čreva a krčku maternice. Dôvodom je vysoký obsah antioxidantov. Okrem betakaroténu a vitamínu C, sú to tiež vitamín E, mangán, rastlinné glykolipidy a zinok.

Nutričná hodnotaObsah/100g (DDD)Bioprvky a vitamíny        Obsah/100g (DDD)
Kalórie23 kcalVitamín K482,9 µg (804%)
Bielkoviny2,9 gVitamín C28,1 mg (35,1%)
Tuky0,4 gMangán0,9 mg (44,9%)
Sacharidy3,6 gHorčík79 mg (24,7%)
Vláknina2,2 gRiboflavín (Vitamín B2)0,19 mg (14,6 %)