Ľúbim ťa ako soľ tatinko! Ale ako himalájsku či posypovú, dcéra moja?

soľ

Kde bolo tam nebolo, žil jeden kráľ, ktorý mal tri dcéry. Choval si ich ako oko v hlave a tešil sa z nich každý jeden deň. Avšak kniha jeho života sa pomaly blížila k poslednej kapitole. Šediny na seba nenechali čakať, i hlávku mu zafarbili a ruky ani nohy už neposlúchali ako v mladosti, keď sa na pasienkoch preháňal ako statný mládenec na svojom koni. V mysli ho preto kvárila myšlienka, ktorá z dcér by mohla nastúpiť po jeho smrti na trón, i riekol: „Dcéry moje ako ma ľúbite?“ Dcéry odpovedali: „Ako zlato! Ako vienok zelený! Ja ako soľ tatinko.“

Klasická slovenská rozprávka, ktorá by v dnešnej modernej dobe mohla ďalej pokračovať otázkou starého kráľa: „Hľa, dcéra moja! Akú soľ máš na mysli?“

Ako vieme z rozprávky, soľ je nad zlato, ale nevraví konkrétne, o ktorú zo solí ide. Existuje ich viacero druhov a každá je svojim spôsobom iná. Nuž čujme!

O soli je dôležité vedieť, že od kedy sa používa v rafinovanej forme, čo je bežná kuchynská soľ, lekári si začali všímať zvýšený výskyt ochorení spôsobených nedostatkom jódu. Preto sa jód do solí začal pridávať v anorganickej forme. Ani toto riešenie nie je najšťastnejšie, keďže zvýšený príjem jódu spôsobuje hypertyreózu – zvýšenú aktivitu štítnej žľazy. Medzi príznaky patrí zvýšený tep a tlak, potenie, hnačky a úbytky na váhe.

Kuchynská soľ

Je najbežnejšim druhom soli. Ako zlúčenina sodíka a chlóru sa ťaží v baniach alebo lomoch. Kamenná soľ má rôzne sfarbenie podľa pôvodu a obsahu. Môže byť bezfarebná, šedá s vyšším obsahom ílu alebo jemne červená s obsahom minerálu hematitu, nazývaného aj krveľ. Cena sa pohybuje okolo 20 centov za kilogram.

Morská soľ

Určite nie je prekvapením, že sa získava z morskej vody. Obsahuje prírodný jód a minerály. Je to soľ, ktorá rozdeľuje ľudstvo na dva tábory. Prvá skupina vraví, že žiaden rozdiel medzi obyčajnou kuchynskou a morskou soľou neexistuje. Druhá ju vyzdvihuje vysoko nad soľ kuchynskú ako oveľa zdravšiu a prospešnejšiu. Kde je vlastne pravda? Kuchynská soľ tak isto pochádza z mora, ale toho, čo vyschlo pred miliónom rokov. Výrobcovia morskú soľ propagujú kvôli vysokému obsahu minerálov a stopových prvkov. Tieto výnimočne vlastnosti si morská soľ zachováva iba vtedy, ak sa nerafinuje. Preto je pri kúpe morskej soli dôležité všimnúť si, či kupujeme formu rafinovanú alebo nerafinovanú. Cena sa pohybuje od jedného eura vyššie. Záleží to od kvality, aj od toho, či sa zbiera ručne alebo či je dodatočne chemicky upravovaná.

soľ

Himalájska soľ

V poslednej dobe veľmi módny a populárny druh. Môže byť ružová, biela alebo priesvitná. Za jej ružovú farbu môže obsah železa. Suší sa na slnku a je ručne čistená. Himalájska soľ je nerafinovaná a tým pádom má priaznivé účinky na zdravie. Ťaží sa v Pakistane a obsahuje desiatky prírodných zložiek a minerálov, ako horčík, draslík, vápnik, sodík, fosfor, zinok a selén. Vznikla približne pred 220 miliónmi rokov vyschnutím mora a je uložená v hĺbke okolo 500 metrov, kde je chránená pred dnešným znečisteným svetom. Himalájska soľ pôsobí pozitívne na žalúdok a črevá, upravuje krvný tlak, pôsobí proti astme a alergii.

Soľný kvet – Fleur de sel

Soľ, ktorá sa za určitých podmienok zbiera ručne z morskej hladiny. Labužníci ju označujú ako kaviár medzi soľami. Vôbec sa ďalej neupravuje a používa sa ako vzácne dochucovadlo. Tým, že vzniká zriedka a len pri dodržaní určitých podmienok, je jednou z najdrahších solí na trhu.

Údená soľ

Patrí medzi netradičné soli a údi sa podobne ako mäso na vybranom dreve. Dochutený pokrm teda získava typickú údenú chuť i vôňu. Intenzívnejšiu chuť získava pri údení morská soľ, preto sa práve pri tomto spracovaní používa častejšie ako kuchynská. Vhodná je na dochutenie rýb alebo mäsa. Asi tušíte, že táto soľ nebude lacnou záležitosťou. Cena za sto gramov sa pohybuje  okolo piatich eur.

Existuje aj bambusová soľ a čierna alebo červená lávova soľ. Obe sú v podstate morské soli. Pri bambusovej dochádza k ďalšiemu spracovaniu morskej soli pomocou dutého bambusu, do ktorého sa soľ natlačí a táto bambusová stonka sa následne preháňa ohňom. Pri červenej lávovej soli, ktorá vzniká na havajských ostrovoch, pozorujeme obsah červeného ílu. Ten vzniká rozpadom vulkanického skla a popola v alkalickom morskom prostredí.

V roku 2012 sme boli svedkami škandálu zo susedného Poľska, kde do potravín výrobcovia pridávali soľ, ktorá sa v zime používa na posyp ciest. Aj keď sa svojim zložením klasickej kuchynskej soli podobá, posypová soľ obsahuje stokrát viac síranu sodného. Obsahuje taktiež ťažké kovy a mutagény ako dioxíny, ktorý môžu stáť za vznikom rakoviny. Pre tehotné ženy je táto soľ obzvlášť nebezpečná, pretože spôsobuje vrodené chyby plodu a predčasný pôrod.

soľ

O autorovi: Róbert Lelko

V dobe, keď je trh presýtený "zaručenými" informáciami, chceme projektom evýživa.sk priniesť medzi ľudí hlavne kvalitné a hodnotné články. Mojou špecialitou sú najmä menej odborné príspevky a rozhovory. Milujem cestovanie, kávu, spánok, knihy a nákup zeleniny a ovocia na trhoch :)