Sladká dovolenka s kokosovým cukrom

Na sladkú nôtu pokračujeme v poradí tretím článkom o zdravšej náhrade rafinovaného cukru. Dnes si posvietime na kokosový cukor.

Toto prírodné sladidlo sa vyrába z nektáru tropických kvetov kokosovej palmy. Tradičná výroba sa začína vyšplhaním farmára až na vrchol palmy, kde s mačetou nareže ešte neotvorené puky kvetov. Tieto zelené púčiky sú nahromadené vo veľkom trse, v mieste stoniek palmových listov. Puky sa narežú a ich nektár sa nechá odkvapkať do bambusových nádob. Potom sa tento sladký mok pomaly zahrieva, aby sa z neho odparila voda. Takto vznikne sirup, ktorý sa ďalej odparuje a vznikne náš konečný produkt – hnedé kryštáliky kokosového cukru. Cukor chutí veľmi príjemne, má zaujímavý karamelový podtón a plnú vôňu.

Kokosový cukor má zo všetkých známych sladidiel najviac draslíka. Obsahuje tiež fosfor, zinok, či vlákninu inulín, ktorá spomaľuje zvyšovanie hladiny glykémie po jedle. Je vhodný pre diabetikov, pretože jeho
glykemický index sa pohybuje od 35 do 54 (v závislosti od toho, v ktorej krajine bol vyrobený). Nespadá však do kategórie raw stravovania, pretože voda z nektáru sa odparuje pri teplote okolo 48 °C. Vegáni pristupujú k tomuto cukru veľmi individuálne. Niektorí totiž veria, že pri výrobe cukru sa ničia palmové stromy a narúša sa tak život opíc a orangutanov, pre ktoré môže byť kokosový strom príbytkom. Avšak existuje množstvo vegánskych receptov, ktoré kokosový cukor zahŕňajú ako vhodnú surovinu.

Až 80 % tohto cukru tvorí sacharóza, ktorú obsahuje aj rafinovaný biely cukor. Tým pádom majú množstvo kalórií takmer rovnaké. Jeho konzumácia sa teda neodporúča v prípade, že by ste chceli schudnúť.
Pri nákupe si nezabudnite prečítať zloženie, pretože si môžete ľahko zmýliť kokosový cukor s palmovým cukrom, ktorý sa vyrába z miazgy stoniek palmy a občas sa mieša s bielym cukrom.

Čo na ňom osobne najviac obľubujem je fakt, že si pri náhrade cukru nemusíte lámať hlavu v prepočítavaní množstva. Jeden hrnček kokosového cukru sa rovná jednému hrnčeku bieleho cukru. Tento fakt je najmä pri pečení veľmi cenný a poteší pri receptoch, kde by tekuté sladidlá mohli narušiť celistvosť finálneho produktu, napríklad koláča.
Prajem vám teda príjemné sladenie v primeraných množstvách a nechajte sa unášať na tropických vlnách kokosového cukru.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *