Prvá dáma nezávislého pivovarníctva: Starostlivosť o naše pivo musí byť excelentná

Pivovar Golem patrí medzi to najkvalitnejšie, čo na košickej pivnej scéne nájdete. Interiér vzhľadom pripomína typickú českú hospůdku a práve odtiaľ čerpali zakladatelia Golemu väčšinu inšpirácie. Rozprávali sme sa priamo s majiteľkou pivovaru, pani Beátou Murkovou, ktorá okrem šéfovania v Goleme, stihla spoluzaložiť Asociáciu malých nezávislých pivovarov Slovenska a rovnako tak aj hnutie Pivobrana.

Váš pivovar vznikol v roku 2002. Viete nám popísať s akými myšlienkami ste ho zakladali? Čo vás k tomu inšpirovalo ?

Myšlienka založiť pivovar nebola moja, ale môjho vtedajšieho spoločníka, ktorý mal rád dobré pivo a mal vzťah k Prahe – chcel jej tak kúsok preniesť cez tento podnik do Košíc. Myslím si, že Košice mali k Prahe vždy trochu bližšie ako k Bratislave.

Boli začiatky ťažké? Reštauračná kultúra sa u nás pred 14 rokmi stále len formovala a Košičania neboli na pivné špeciály zvyknutí.

Naše začiatky s pivovarom a s inou kvalitou piva , aká bola bežne dostupná v predajnej sieti, neboli vôbec ľahké.  Bolo to veľakrát aj o osvete, rozprávaní a ochutnávaní , aký produkt vyrábame. Začali sme vyrábať kvasinkové, nefiltrované a nepasterizované pivo, teda „fresh“ produkt z kvalitných surovín, ktorý sa na trhu ešte nevyskytoval.

Ja pivo veľmi nepijem od čias, keď pred niekoľkými rokmi môj syn v škole na otázku pani učiteľky, čo robia rodičia, odpovedal: „Otec je architekt a mamka je od rána v krčme :)

Ste vyštudovaná stavebná inžinierka. Využili ste niečo zo svojej profesie pri zakladaní pivovaru a reštaurácie ?

Viac ako teoretické znalostí  z vysokej školy, som využila moje ekonomické vedomostí a znalostí pri vedení spoločnosti ako takej.

Dočítal som sa, že ste jedinou ženou na Slovensku, ktorá sama stojí na čele pivovaru. :) Rešpektujú vás kolegovia a spolupracovníci aj napriek tomu, že ide o typicky mužské remeslo?

:o)) Ja si myslím , že áno. Ale skôr je to otázka na opačné pohlavie :o)))

golem

Pivovar Golem je zakladajúcim členom Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska. Venujete sa stále aj práci pre asociáciu?

Áno. Okrem Asociácie sme prispeli k vzniku hnutia Pivobrana, začali sme organizovať Pivovarnícku akadémiu, kde sú vo viac než desiatich kategóriach udeľované pomyselné „PIVNÉ  OSCARY“, ale akadémia je hlavne priestorom, kde sa všetci z pivovarníckej branže vieme spoločne stretnúť, porozprávať, vymeniť si názory a skúsenosti. Spolupracujeme so Salónom piva, kde sa snažíme propagovať  produkty z našich malých pivovarov. Spoluorganizovali sme tiež sladovnícky kurz pre záujemcov o varenie piva.

V čom spočíva členstvo? Majú pivovary nejaké výhody alebo naopak záväzky?

Keď sa spojí veľa malých pivovarov, ich sila je väčšia a spolu vedia urobiť oveľa viac ako každý individuálne. Mať príležitosť prezentovať sa na festiváloch piva, mať príležitosť niekoľkokrát ročne sa stretávať – či už pracovne alebo pri slávnostnejšej, príležitosti pri udeľovaní cien pivovarníckej akadémie. A napríklad dokázať reagovať na legislatívu sa dá oveľa ľahšie, keď vystupujeme spoločne ako jeden celok.


Stále platí, že pivo Golem si je možné vychutnať len vo vašej reštaurácií na Dominikánskom námestí v Košiciach? Nerozmýšľate nad ponúknutím vášho piva iným reštauráciám?

Náš pivovar nikdy nechcel ísť cestou ponúkania piva Golem mimo nášho pivovaru z jedného pragmatického dôvodu a to, že naše pivo je živý produkt, nepasterizovaný, nefiltrovaný a starostlivosť o jeho skladovanie musí byť excelentná. Najviac si to vieme ustrážiť u nás doma. :o))

V roku 2015 si náš bývalý zamestnanec, ktorý roky pracoval s pivom Golem,  zriadil malú piváreň v Prešove na Hlavnej ulici , kde môžete príležitostne ochutnať naše pivo.

Začiatky v pivovare s inou kvalitou piva , aká bola bežne dostupná v predajnej sieti, neboli vôbec ľahké.

Pivá malých pivovarov lákajú najmä svojou jedinečnosťou a kvalitou. Nefiltrované produkty, bez zbytočných aditív, sú doslova “čistou potravinou“. Ako sa na to pozeráte vy? Čo je pre vás pri výrobe piva najdôležitejšie?

Možno sa budem opakovať, ale pri mnohých príležitostiach vravím, že malé pivovary vyrábajú kvalitné produkty z kvalitných surovín. Vyrábame  produkt , za ktorého kvalitu ručíme stopercentne.

Približne pred 10 rokmi ste sa ocitli v nepríjemnej situácií. Došlo k nezákonnému zneužitiu vašej značky inou firmou. Ako ste celú situáciu vnímali? V pivovarskom biznise ste boli relatívne krátko.

Nebola to príjemná skúsenosť, ale ako sa vraví, čo človeka nezabije, to ho posilní. Zlé bolo samozrejme to, že niekto použil našu značku, ale oveľa horšie na tejto situácii bolo pre mňa to, že pivo, ktoré pod našou značkou predávali,  bolo veľmi nekvalitné a doslova zlé.

golem
Bohužiaľ, aj také je podnikanie. Mali ste aj iné nepríjemné skúsenosti podobného typu?

Myslím, že inú negatívnu skúsenosť sme nemali a verím, že ani mať nebudeme :o))

Nie nepríjemnou, skôr opačnou skúsenosťou je, keď nám volajú zákazníci fitness centier Golem a chcú si rezervovať kurty na bedminton alebo squash. :o))

Čo vás na vašej práci najviac baví?

Všetko…. Milujem svoju prácu, teším sa tam každý deň, teším sa keď vidím spokojných zákazníkov, teším sa, keď vymyslíme nejakú pivnú novinku, ktorú potom tajne chodím dennodenne kontrolovať a ovoniavať.

Na aké novinky sa môžu vaši zákazníci v najbližšej dobe tešiť?

Rok 2014 bol tak trošku prelomovým, kedy sme začali okrem klasiky sezónne variť nové pivá . Maharal – pivo uvarené k Vianociam,  letné pivo s pšenicou AVIV a jesenný polotmavý GESHEM. Momentálne nám zreje v tankoch veľkonočné pivo SHEMESH, ktoré  začneme čapovať už čoskoro.

Na záver ešte jedna povinná otázka. Koľko pív týždenne vypijete? :)

Ja pivo veľmi nepijem od čias, keď pred niekoľkými rokmi môj syn v škole na otázku pani učiteľky, čo robia rodičia, odpovedal: „Otec je architekt a mamka je od rána v krčme :)… Ale teraz vážne. Ja si pivo v malých množstvách skôr degustačne vychutnávam.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *