Reďkovka

Reďkovka

100 gramov tejto pochúťky obsahuje len približne 16 kcal. Aby sa reďkovky energetickým príjmom vyrovnali jednej tabuľke mliečnej čokolády, museli by ste ich zjesť takmer 3 a pol kila.

Na reďkovky by sme si mali spomenúť najmä počas prechladnutia, či všeobecne pri problémoch a dráždivých ochoreniach dýchacích ciest. Silice, zodpovedné okrem iného za pikantnú chuť, znižujú prekrvenie slizníc a tým pádom uľavujú pri dýchaní.

Obsah glukorafanínu, prekurzoru ďalšieho antioxidantu – sulforafan glukozinolátu, u ktorého bola potvrdená schopnosť brzdiť nádorové bujenie a likvidovať baktériu Helicobacter pylori, zodpovednú za tvorbu žalúdočných vredov a zvyšujúcu riziko vzniku rakoviny žalúdka.

Zanedbateľné nie sú ani detoxikačné účinky reďkoviek. Blahodarne pôsobia najmä na žalúdok a pečeň, ktoré zbavujú odpadových látok a toxínov. Pomáhajú tiež správnej regulácií hladiny bilirubínu.

Reďkovka pôsobí ako prírodné diuretikum, zvyšuje produkciu moči a tým znižuje riziko vzniku obličkových kameňov a bráni usadzovaniu infekčných agens.

Nutričná hodnotaObsah/100 gBioprvky a vitamíny        Obsah/100 g (DDD)
Kalórie16 kcalVitamín C15 mg (18,8%)
Bielkoviny07 gKyselina listová (Vitamín B9)25 µg (6,3%)
Tuky0,1 gPyridoxín (Vitamín B6)0,07 mg (5,4%)
Sacharidy3,3 gDraslík235 mg (4,7%)
Vláknina1,6 gMeď0,05 mg (3,3%)