Ranená breza, kukurica a xylitol


Naša séria zdravo osladených článkov sa blíži ku koncu. Pochutnajte si na poslednej náhrade cukru. Už nebudete vidieť brezu ako hlavnú postavu, nie iba mesiačik veľký zlatistý, ktorý ju bozkáva na listy, ale budete vidieť aj niečo iné – xylitol.

Xylitol je biely kryštalický uhľovodík, ktorý vyzerá a chutí ako cukor. Asi by ste ho od neho na prvý pohľad len ťažko odlíšili. Osobne som mala z názvu pocit, že sa jedná o nejakú chemickú umelinu. V skutočnosti je to ale veľmi zaujímavé sladidlo pochádzajúce z prírodného zdroja. Prirodzene sa vyskytuje v takmer všetkých druhoch zeleniny a ovocia. Priemerný dospelý človek denne skonzumuje z ovocia a zeleniny niekoľko sto miligramov xylitolu.

Existujú dva hlavné zdroje, z ktorých sa xylitol vyrába: kukuričné klasy a kôra brezy. Všeobecne sa viac používa kukurica , keďže jej spracovanie je lacnejšie. Navyše, na rozdiel od stromu, vyrastie oveľa rýchlejšie a je tak rýchlejšie obnoviteľným zdrojom. Ak sa pri pestovaní nepoužívajú pesticídy, môžeme xylitol nazvať dokonca organickým. Avšak pri výrobe sa nevyhne chemickému spracovaniu v laboratóriách.

Chuť xylitolu je svieža a nemá žiadne vedľajšie pachute, ako napr. stévia. Na rozdiel od sladidiel z predchádzajúcich článkov, xylitol ale neobsahuje žiadne vitamíny ani minerály.

Má o 35% menej kalórií ako cukor, čo je neoceniteľný fakt v prípade, že sa snažíte zbaviť nadbytočných kíl. Navyše zväčšuje pocit nasýtenosti a znižuje tak riziko prejedania. Neprekysľuje a nezavodňuje organizmus. Veľmi známy je jeho pozitívny vplyv na zuby. Nielenže ich čistí a chráni pred zubným kazom, objavili sa dokonca štúdie, že už existujúce kazy  môže dokonca vyliečiť, preto je xylitol súčasťou zubných pást, ústnej vody či žuvačiek.

Diabetici sa xylitolu určite potešia, keďže jeho glykemický index (7) je mimoriadne nízky. Bohužiaľ nie je považovaný za raw sladidlo, pretože jeho spracovanie prebieha pri teplote 65°C. Avšak je vhodný pre vegánov, keďže je vyrobený z rastlinných zdrojov, pričom pri výrobe nedošlo k násiliu na zvieratách.

Xylitol môžete použiť na studenú a tak isto aj teplú kuchyňu, pričom 1 lyžica bieleho cukru sa rovná 1 lyžici xylitolu.

Tak teda neotáľajte a nahraďte biely cukor bielym xylitolom. Veď pre výrobu tohto sladila ranená breza umrela.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *