V Rakúsku majú kvalitnejšie potraviny ako u nás. V čom je rozdiel?

kvalitnejšie potraviny

Laboratórne výsledky potvrdili rozdiel vo viac ako polovici testovaných výrobkov. Vychádza z toho, že nadnárodné reťazce predávajú v Rakúsku mnohokrát kvalitnejšie potraviny ako na Slovensku.

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) otestovala  22 výrobkov zakúpených v pohraničných rakúskych mestách Kittsee a Hainburg. Len 9 z nich malo identické zloženie ako tovar, ktorý sa nachádza na slovenských pultoch. Najhoršie v teste obstáli mäsové výrobky, sladené nápoje a syry. Rozdielom bol napríklad nižší obsah mäsa, nižšia gramáž, vyšší podiel tuku alebo viac umelých náhrad a konzervačných látok.

Spotrebiteľ má právo na rovnakú kvalitu potravín ako v zahraničí. Argument, že spotrebitelia uprednostňujú iné regionálne chute, neobstojí, pretože neočakávajú, že dostanú v potravinách viac éčok a menej mäsa

Jedná sa najmä celosvetovo predávané potraviny, po ktorých zákazníci siahnu, pretože veria konkrétnej značke. Berú ju ako garanciu kvality. Práve preto zistenie ŠVPS, že naši západní susedia nájdu na pultoch kvalitnejšie potraviny, slovenskými zákazníkmi otriaslo. „Spotrebiteľ má právo na rovnakú kvalitu potravín ako v zahraničí. Argument, že spotrebitelia uprednostňujú iné regionálne chute, neobstojí, pretože neočakávajú, že dostanú v potravinách viac éčok a menej mäsa“ vyjadrila sa ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS).

Porovnávali neporovnateľné?

Až 5 výrobkov zaradených v teste je predávaných spoločnosťou Lidl. K celej kauze sa pre Hospodárske noviny vyjadril Tomáš Bezák, hovorca reťazca Lidl: „Čo sa týka šunky, boli žiaľ porovnávané dva neporovnateľné a rôzne produkty. V Rakúsku zakúpený výrobok „Dusená šunka – údená“ bol porovnávaný s výrobkom „Varená šunka“, ktorý bol zakúpený na Slovensku. Obe šunky sa pritom nachádzajú v sortimente spoločnosti Lidl Slovenská republika. Je nešťastné a z pohľadu zákazníka zavádzajúce porovnávať dva rôzne výrobky a veríme, že k tomu došlo nedopatrením. Dusená šunka – údená má s ohľadom na proces výroby skutočne nižší podiel vody a vyšší podiel mäsa, čo je deklarované aj na samotnom obale. V prípade bravčového mäsa vo vlastnej šťave, ementálu a mozzarelly boli zistené senzorické odchýlky, ktoré sú však subjektívne a v žiadnom prípade sa netýkajú kvality samotných produktov.“

Vie sa to už dávno

Už v roku 2011 prišla Asociácia spotrebiteľov Slovenska s odhalením, že nápoje Coca-Cola predávané v Rakúsku sú sladené repným cukrom, zatiaľ čo na Slovensku izoglukózou. To isté platilo aj pre nápoje Pepsi, tá však v roku 2016 oznámila, že aj na slovenský trh budú dodávať limonády sladené cukrom.

Zoznam potravín, v ktorých boli zistené významné rozdiely

  • puding so smotanou a vanilkovou arómou/Puding Vanille mit Sahne

  • 10 rybích prstov hlbokozmrazených/Iglo 10 Fischstäbchen

  • Clever pomaranč sýtená limonáda s arómou, so sladidlami/Clever orange light zuckerreduziert

  • Manner Wien original neapolitaner

  • Coca-Cola

  • Earl Gray – čierny čaj

  • Mozzarella prírodný nezrejúci, mäkký plnotučný syr v náleve/Mozzarella

  • Mozzarella mäkký syr v slanom náleve/Mozzarella Lovilio

  • Emmentaler, plnotučný syr v celku/Ementaler

  • Škorica mletá/Zimt gemahlen

Testovať budú aj iné krajiny

Podľa Matečnej oznámil zámer porovnávať kvalitu výrobkov aj český minister pôdohospodárstva Marian Jurečka. Nasledovať by ho mali aj ďalšie európske krajiny. Jedná sa o Litvu, Lotyšsko, Rumunsko a Bulharsko, ktoré chcú spoločne tlačiť na Európsku komisiu, aby sa začala téme venovať aj na európskej úrovni.