Potešenie na každý deň, aj to je kefír

kefir

Používa sa v našich domácnostiach už celé stáročia a mnohí si ani neuvedomujeme o aký poklad sa jedná. Jeho pôvodom je Ázia, pričom slovo kefír pochádza z tureckého slova „Keyif“ čo v preklade znamená „potešenie“.

„Potešenie“ si môžete vyrobiť aj doma pridaním kefír ových zŕn do mlieka. Tieto zrná sú jedinečným symbiotickým združením rôznych mikroorganizmov, najmä baktérii mliečneho kvasenia, kvasiniek a príležitostne aj baktérií octového kvasenia. Vďaka tomu, že tieto mikroorganizmy fermentujú mlieko konzumáciou laktózy, môžu si túto pochúťku dopriať aj pacienti, ktorí netolerujú laktózu ako aj tí, ktorým chýbajú enzýmy na štiepenie mliečnych cukrov.

Pravidelné požívanie kefíru vedie k zníženiu cholesterolu v krvi, čo sa odrazí znížením krvného tlaku a pozitívnym vplyvom na srdcovo-cievny systém.

Hlavným pozitívom kefíru sú probiotické baktérie a ich priaznivý účinok na tráviaci systém. Svojou prítomnosťou v tráviacom trakte sťažujú, dokonca  až znemožňujú kolonizáciu patogénnymi mikroorganizmami (E.coli, Candida), čím výrazne posilňujú náš imunitný systém. Tieto baktérie sú schopné vyrobiť živiny ako biotín, kyselina listová alebo vitamín K2, živiny, ktoré chránia naše bunky pred poškodením, vyživujú mozog a podporujú obnovu kostí a krvotvorbu.

Obnovenie črevnej mikroflóry je veľmi dôležité po dlhodobej terapii antibiotikami, ktoré toto symbiotické prostredie svojim pôsobením rozvracajú. Kefír a iné pokrmy bohaté na probiotické kultúry by si mali do jedálnička zaradiť napríklad aj tí, ktorí absolvovali očistné alebo detoxikačné kúry.

Za posledné roky bol kefír predmetom mnohých štúdii, ktoré dokazujú jeho blahodárne účinky dokonca v súvislosti s rakovinou. Tieto publikácie poukazujú najmä na zníženie rizika vzniku rakoviny hrubého čreva a taktiež preukázali jeho účinok v boji proti rakovine žalúdka.

Pravidelné požívanie kefíru vedie k zníženiu cholesterolu v krvi, čo sa odrazí znížením krvného tlaku a pozitívnym vplyvom na srdcovo-cievny systém. Kefírové zrná majú tiež protizápalové účinky a napomáhajú pri prevencii aterosklerózy.

Nízka kalorická hodnota kefíru určite poteší tých, ktorý sa poctivo starajú o svoju štíhlu líniu. Austrálsky vedci dokonca v roku 2009 publikovali štúdiu, podľa ktorej skupina ľudí konzumujúca kefír dosiahla lepšie výsledky pri boji s nadváhou ako tí, ktorí ho do svojej stravy nezaradili.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *