Pór

Pór

V boji proti mikroorganizmom stojí v prvej rade alicín, medzi ktorého najperspektívnejšie účinky patrí schopnosť likvidovať baktériu Staphylococcus aureus, dokonca aj kmene rezistentné voči meticilínu (MRSA).

Pór obsahuje obrovské množstvo betakaroténu (provitamínu A), silného antioxidantu a antionkogénu, znižujúceho riziko vzniku rakoviny pľúc. V tele sa navyše konvertuje na dôležitý vitamín A.

V póre sa nachádza tiež značné množstvo železa. Vstrebateľnosť rastlinného železa je oproti živočíšnemu výrazne nižšia, ale ako doplnok stravy, napríklad pre anemikov, je pór určite vhodnou voľbou.

Flavonoid kaempferol, ktorý je v póre vo veľkej miere zastúpený, má podľa mnohých štúdií vazoprotektívne účinky. Cievy chráni najmä elimináciou škodlivých kyslíkových radikálov a podporou tvorby dilatačne pôsobiaceho oxidu dusnatého (NO).

Pór vďaka bioprvkom ako draslík, či vápnik, podporuje činnosť obličiek. Má močopudné účinky a zbavuje telo nadbytočnej vody.

Nutričná hodnotaObsah/100 gBioprvky a vitamíny        Obsah/100 g (DDD)
Kalórie58 kcalVitamín K47 µg (78,3%)
Bielkoviny1,7 gPyridoxín (Vitamín B6)0,24 mg (18,5%)
Tuky0,3 gKyselina listová (Vitamín B9)65 µg (16,3%)
Sacharidy14 gVitamín C12 mg (15%)
Vláknina1,8 gZinok1,4 mg (13,3%)