Pomaranč

Pomaranč

Pomaranče sú notoricky známe pre vysoký obsah vitamínu C. Už v dávnych dobách sa jeho šťava používala na liečbu skorbutu, choroby postihujúcej veľmi často námorníkov.

Z antioxidantov sú bohaté najmä na flavanóny, flavonoidy s antihyperglykemickou aktivitou. Preto je pomaranč vhodnou potravinou pre pacientov trpiacich cukrovkou.

Pomaranč patrí medzi potraviny bohaté na draslík, naopak s nízkym obsahom sodíka, čím pomáhajú znižovať riziko vysokého krvného tlaku a problémov s ním spojených.

Počas randomizovanej štúdie vedci objavili, že pomarančová šťava zvyšuje najviac zo všetkých citrusov obsah citrátov v moči, čo je dôležitý faktor zamedzujúci vzniku obličkových kameňov.

Pomarančovú šťavu je vraj tiež vhodné miestne aplikovať na akné.

Okrem toho, že pomaranče pomáhajú uvoľňovať zápchu, zmierňujú príznaky hemoroidov, ktoré ju často sprevádzajú.

Nutričná hodnotaObsah/100gBioprvky a vitamíny        Obsah/100g (DDD)
Kalórie47 kcalVitamín C54 mg (67,5%)
Bielkoviny1 gKyselina listová (Vitamín B9)56 μg (14%)
Tuky0,1 gThiamín (Vitamín B1)0,1 mg (9%)
Sacharidy8,5 gPyridoxín (Vitamín B6)0,06 mg (4,6%)
Vláknina3,1 gVápnik40 mg (4%)