Dnešné paradajky chuťou pripomínajú kartón. Čo sa zmenilo?

paradajky

Väčšina z nás rada spomína na minulosť. A netýka sa to len jedla. Pred 30 rokmi stálo mlieko 5 korún. Pred 30 rokmi by sme pri vybavovaní občianskeho nezabili celý deň. Pred 30 rokmi boli deti oveľa slušnejšie. Väčšina prípadov je len zidealizovaný obraz, ktorý sme si vytvorili ako kontrast voči problémom dneška. No nemusí to platiť vždy. Paradajky chutili tri dekády dozadu skutočne inak ako dnes. Vedci dokonca objasnili prečo.

Nová štúdia publikovaná v odbornom časopise Science odhaľuje, prečo dnešné odrody paradajok už nedisponujú tou plnou sladkou chuťou ako kedysi. Je veľmi pravdepodobné, že rozdiel by spoznal aj laik jednoduchou degustáciou, no tím pod vedením Dr. Kleeho si na problém posvietil oveľa dôslednejšie.

V prvom kroku vyselektoval z viac ako 100 odrôd tie, ktoré ľuďom chutia najviac a zároveň aj druhy, ktoré sa tešia medzi konzumentmi najmenšej obľube. Ďalšia fáza následne odhalila 13 hlavných látok, vďaka ktorým paradajky chutia presne tak lahodne ako kedysi. Zhodou okolností práve tieto prchavé zlúčeniny chýbali v kultivaroch, ktoré postupom času stratili svoju chuť.

paradajky

Kde sa ale stratila chuť?

Najpravdepodobnejšie je, že sa tak stalo procesom dlhoročného genetického kríženia rôznych odrôd paradajok. Dialo sa tak za účelom dosiahnutia väčšej trvanlivosti, ktorá umožnila prenášať paradajky na dlhé vzdialenosti. Medzi ďalšie nároky patrí tvrdosť, aby sa rajčiny cestou neznehodnotili, plodnosť umožňujúca pestovať tieto obľúbené plodiny vo veľkom a v neposlednom rade odolnosť voči chorobám.

Ekonomické náklady na pestovanie, transport a distribúciu lahodných paradajok by dnes niekoľkonásobne prevýšili ich dopyt.

Práve táto štúdia však môže znamenať pre paradajky doslova revolúciu. Vďaka nej majú pestovatelia dokonalý návod ako rajčiakom prinavrátiť ich stratenú chuť. No nie je to tak jednoduché ako sa na prvý pohľad môže zdať.

Hore uvedené dôvody genetického kríženia majú svoje opodstatnenie. Práve vďaka modifikácií niektorých vlastností si paradajky môžeme dopriať celoročne a za relatívne dobrú cenu, aj keď bohužiaľ na úkor ich chuti. Ekonomické náklady na pestovanie, transport a distribúcia lahodných paradajok by dnes niekoľkonásobne prevýšili ich dopyt. Zjednodušene to znamená, že zatiaľ nie sme takí bohatí, aby sme si ich mohli každodenne dovoliť. Kým sa to nezmení, budeme sa musieť uspokojiť s menej chutnými odrodami alebo ísť ukojiť svoje chute do Južnej Ameriky,Španielska či Talianska.