Paprika

Paprika

Z látok obsiahnutých v paprike, patrí kapsaicín medzi skutočné prírodné klenoty. Tento rastlinný alkaloid zodpovedný za pálivú chuť papriky prispieva k lepšej krvnej cirkulácií, zrýchľuje metabolizmus a stimuluje žalúdočnú sekréciu. Pôsobí ako prírodný blokátor kalciových kanálov a tým bojuje proti srdcovej arytmii. Diabetici určite ocenia znižovanie hladiny krvného cukru, ktoré má kapsaicín tiež v náplni práce. Nesmieme samozrejme zabudnúť na podporu likvidácie baktérií, najmä pri otravách z jedla, či prechladnutí.

Čím je paprika ostrejšia, tým viac podporuje uvoľňovanie žalúdočných štiav. Spolu s vlákninou tak pozitívne vplývajú na naše trávenie.

Na cievy priaznivo pôsobí rutín, flavonoid s antioxidačným účinkom, ktorý znižuje nadmernú priepustnosť ciev pri vysokom krvnom tlaku, čím zmenšuje tvorbu opuchov, rovnako tak chráni vitamín C pred oxidáciou a tým zvyšuje jeho účinnosť.

Nutričná hodnotaObsah/100 gBioprvky a vitamíny        Obsah/100 g (DDD)
Kalórie30 kcalVitamín C128 mg (160%)
Bielkoviny1 gPyridoxín (Vitamín B6)0,3 mg (23,1%)
Tuky0,3 gVitamín E1,6 mg (12,3%)
Sacharidy6 gKyselina listová (Vitamín B9)46 µg (11,5%)
Vláknina2,1 gRiboflavín (Vitamín B2)85 µg (6,5%)