Oliva

Oliva je bohatá na vlákninu a nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu v krvi a zlepšujú činnosť srdcovo-cievneho systému.

V olivovom oleji obsiahnuté polyfenoly pôsobia ako silné antioxidanty. Aktívne chránia srdce a cievy a napomáhajú regenerácií pokožky po spálení slnkom.

Medzi dôležité zložky olivového oleja patrí jednoznačne oleokantal, protizápalová látka, ktorá zabraňuje ukladaniu amyloidu v mozgu a tým bojuje proti vzniku Alzheimerovej choroby. Niektoré výskumy mu pripisujú aj protirakovinové účinky.

V olivách sa nachádza aj veľké množstvo železa. Jeho vstrebateľnosť je v porovnaní so živočíšnym horšia, ale určite poslúži ako vhodný doplnok výživy, najmä pre ľudí bojujúcich s anémiou.

Oliva obsahuje aj významné množstvo betakaroténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A, no okrem toho pôsobí ako silný antioxidant a ako antionkogén sa uplatňuje aj v prevencii počiatočnej fáze karcinogénneho mechanizmu.

Aktívne zložky olivového oleja, kyselina krategolová a oleanolová, chránia sliznicu hrubého čreva pred nekontrolovaným bunečným množením, zachovávajú apoptózu a bránia vzniku nádorov.

Olivový olej sa považuje za zázrak aj v kozmetike. Priama aplikácia na vlasy podporuje ich rast a dodáva zdravý vzhľad.

Nutričná hodnotaObsah/100 gBioprvky a vitamíny        Obsah/100 g (DDD)
Kalórie115 kcalSodík730 mg (31,8%)
Bielkoviny0,85 gMeď0,25 mg (16,7%)
Tuky11 gVitamín E1,65 mg (12,7%)
Sacharidy6,2 gVápnik88 mg (8,8%)
Vláknina3,3 gZinok0,25 mg (2,4%)