Na poli múky víťazí kokos

V dnešnej dobe to nie sú už len celiatici. Život bez múky sa stal slobodnou voľbou veľkej skupiny ľudí, ktorí zistili, že modifikovaný lepok pre nich jednoducho nie je správnou voľbou. Múka je však obsiahnutá takmer všade a vieme dobre ako pohodlne a najmä rýchlo nás vie zasýtiť. V práci nemáte čas? Kúpite si bagetu a je po hlade. Vzdať sa múky je ťažké, ale s poznatkami o jej zdravých náhradách, váš boj o život bez múky vyhráte na plnej čiare.


Väčšina náhrad nemá pre potreby pečenia a varenia identické vlastnosti ako biela múka, preto sa odporúča substitúcie múky kombinovať, aby získali potrebnú elasticitu a proteíny. Je možné zakúpiť si už zmiešaný bezlepkový mix, avšak vždy je zdravšie a istejšie pripraviť si ten svoj.

Mojou najobľúbenejšou náhradou je kokosová múka. Nemýľme si ju však s kokosovou múčkou. Výroba síce pochádza z rovnakého zdroja, ale líši sa tým, že po usušení sa nastrúhaný kokos rozmelie na prášok a tým vznikne finálny produkt – múka. Má vyšší obsah proteínov a tým pádom po jej konzumácií necítime dlhšiu dobu hlad, preto je výbornou voľbou pri chudnutí, ale aj pri budovaní svalovej hmoty. Kokosová múka má nízky glykemický index a pomáha regulovať hladinu krvného cukru. Obsahuje vysoký podiel vlákniny, čo napomáha správnemu zažívaniu a znižovaniu „zlého“ LDL cholesterolu.

Kokosová múka prináša pozitíva aj v kulinárskom svete. Namiesto 1 hrnčeka múky totiž stačí len 1/4 až 1/3 hrnčeka jej kokosovej náhrady. Na druhej strane ale absorbuje oveľa väčšie množstvo tekutín, takže je pri pečení nutné použiť viacero vajec a väčšinou aj o 1 hrnček viac tekutín. Naopak pri obaľovaní syrov, či rezňov je v poriadku použiť rovnaké množstvo ako pri používaní bielej múky.

Samotná textúra kokosovej múky môže byť v niektorých receptoch komplikovanou prekážkou, preto sa odporúča zmiešať ju s ryžovou alebo ságovou múkou. Takýto mix možno použiť na pečenie bezlepkového chleba, paleo palaciniek, či koláčov. Tak hurá do múčneho boja na čele s víťazom kokosovým!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *