Michelin udelil svoju hviezdu pouličnému stánku v Singapure!

michelin

Tak ako je pre každého herca celoživotným snom a absolútnym vrcholom kariéry zisk pozlátenej sošky v podobe Oscara, v kulinárskom svete tento primát zosobňuje Michelinova hviezda, ktorú absolútnej špičke šéfkuchárskeho remesla udeľuje Guide Michelin, alebo Michelinov sprievodca, ktorý každoročne vydáva francúzska spoločnosť Michelin.

André Michelin svojho sprievodcu poprvýkrát vydal v roku 1888 a odvtedy si Guide Michelin medzi milovníkmi dobrého jedla vybudoval renomé najuznávanejšieho a najrešpektovanejšieho hodnotiteľa reštaurácií na svete. Aj napriek dlhej histórií udeľovania nikto presne nepozná kritéria, podľa ktorých reštaurácia jednu, dve alebo až tri Michelinove hviezdy obdrží, no už sa stalo pravidlom, že ocenenie putuje podnikom s povesťou najluxusnejších vo svojej krajine, či dokonca na svete.

„Spýtal som sa, či žartujú. Prečo by chceli udeliť Michelinskú hviezdu práve môjmu stánku?

K obrovskému prekvapeniu však došlo nedávno, keď sa na zozname ocenených reštaurácií ocitol pouličný stánok zo Singapuru, ktorého menu tvoria najmä jednoduché jedlá z kuraciny a ryže. Oficiálne najlacnejšiu kuchyňu, ktorá sa môže Michelinovou hviezdou popýšiť, vedie pätdesiatročný rodák z Malajzie, Chan Hon Meng. Jedna porcia kuracieho mäsa s ryžou vás v jeho stánku bude stáť v priemere 1,85 dolára. Sám vraj ani len netušil, že niečo také je v jeho prípade vôbec možné a keď sa cez telefón prvýkrát o tejto pocte dozvedel, myslel si, že si dotyčný na druhom konci linky robí srandu. „Spýtal som sa, či žartujú. Prečo by chceli udeliť Michelinskú hviezdu práve môjmu stánku? Nemal som ani potuchy, že aj pouličné stánky môžu byť ocenené,“ vyjadril sa dojatý šéfkuchár, ktorý zvyšovať ceny svojich jedál určite neplánuje.

Chan Hon Meng, ktorý sa kulinárskemu umeniu naučil pred 35 rokmi od hongkongského šéfkuchára, pracuje 17 hodín denne a jeho rukami za ten čas prejde 180 kurčiat, čo je o 20 viac ako tomu bolo pred jeho ocenením.

Ak budete v Singapure a zaujímalo by vás ako chutí jedlo ocenené Michelinovou hviezdou, určite Mengov stánok navštívte. No musím vás upozorniť, že to nebudete mať jednoduché, pretože rady na jeho lahodné kura sú nekonečné a každý deň má vypredané prakticky už pred otvorením.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *