Maté – juhoamerický nápoj priateľstva, ktorý vás nabudí

Chýba vám elán a energia? O blahodarných účinkoch kávy ste si už určite čo to prečítali. Ja vám dnes predstavím jednu príjemnú alternatívu, ktorá ušetrí váš žalúdok od jej potencionálne dráždivých účinkov.

Yerba Mate je tradičný nápoj pochádzajúci z Južnej Ameriky, kde sa teší veľkej obľube. Miestni naň nedajú dopustiť a to nie len kvôli vysokému obsahu kofeínu, ktorý sa pohybuje na úrovni kávy. Rovnako tak je aj výborným zdrojom vitamínov A, C, E a komplexu B. Poriadnym dúškom maté do tela prijímame aj pestrú paletu minerálov ako vápnik, železo, mangán, draslík, horčík, fosfor alebo zinok.

Tento výnimočne výživný napoj sa pripravuje z listov stromu yerba mate, v slovenskej nomenklatúre známym ako cezmína paraguajská. Jej konáre sa týčia až do výšky 18 metrov a medzi 10-centimetrovými listami môžeme zahliadnuť biele plody, tvarom veľmi podobné našim brusniciam.

Stimulačné účinky kofeínu sú nám už dobre známe. Svojim pôsobením na neurotransmitery ovplyvňuje náš nervový systém, zlepšuje koncentráciu a vyjasňuje myseľ. Tento efekt napomáha pri liečbe únavy a depresie. Dokonca môže prinavrátiť pocity šťastia a automotivácie.

Miestni naň nedajú dopustiť a to nie len kvôli vysokému obsahu kofeínu, ktorý sa pohybuje na úrovni kávy.

Maté nás vďaka veľkému obsahu antioxidantov chráni pred starnutím. Jedná sa najmä o polyfenoly, zlúčeniny s obrovskou antioxidačnou kapacitou, ktoré telo zbavujú voľných radikálov a takto pomáhajú pri prevencii viacerých druhov rakoviny. Polyfenoly tiež zabraňujú oxidácii „zlého“ LDL cholesterolu v krvi, čím výrazne prospievajú kardiovaskulárnemu systému a udržiavajú naše cievy zdravé a elastické.

Po tomto nápoji horkastej chuti by ste mali siahnuť aj v prípade tráviacich ťažkostí. Medzi jeho účinky patrí aj podpora produkcie žlči a žalúdočnej kyseliny, čím napomáha pri eliminácii zvyškov natrávenej potravy a prečisteniu organizmu. Zvýšená tvorba kyselín zabraňuje zvyšovaniu pH žalúdka, čo spomaľuje jeho vyprázdňovanie. Táto vlastnosť je vyhľadávaná obzvlášť pri redukčných diétách, pretože plný žalúdok zabraňuje uvoľňovaniu hormónov zodpovedných za pocit hladu. Yerba mate je teda dobrým pomocníkom pri prejedaní sa z úzkosti a stresu, rovnako tak aj vyhľadávaným doplnkom pri boji s obezitou.

Tejto byliny sa však vyvarujte, ak vás trápi vysoký krvný tlak, ktorý maté pre svoj vysoký obsah kofeínu potencuje, alebo pochopiteľne, ak ste na kofeín intolerantný. Z rovnakého dôvodu nie je vhodný pre tehotné ženy a rovnako ako káva sa neodporúča ani v období kojenia. Pozor si musia dať aj tí, čo trpia nadmernou produkciou žalúdočných kyselín alebo gastritídou. Maté môže tieto symptómy zhoršiť.

Maté je považované za nápoj priateľstva, pretože sa tradične pije v kruhy rodiny a priateľov z jednej kalabasy.

Aby ste si ho mohli vychutnať v plnej sile a najlepšej chuti, skúste si zvoliť jeden z nasledujúcich spôsobov prípravy:

Tradičné maté:

Juhoameričania na jeho prípravu používajú tradičné nádoby vydlabané z tekvice, ktoré sa rovnako nazývajú maté alebo aj kalabasa. Tie sa samozrejme dajú nahradiť akoukoľvek nádobkou s vrchnákom na prekrytie. Typická je aj slamka, tzv. bombilla, ktorá slúži na prefiltrovanie zmesi, čo celú prípravu uľahčí.

Kalabasu naplňte do ¾ jej obsahu lístkami byliny, zalejte vodou o teplote 50 až 60ºC a nechajte chvíľu postáť, aby sa všetky komponenty rozpustili vo vode. Následne čaj preceďte pomocou 75-80ºC vody.

Maté je považované za nápoj priateľstva, pretože sa tradične pije v kruhu rodiny a priateľov z jednej kalabasy.

Tereré

V Argentíne je populárna aj studená verzia, ktorá dobre padne najmä počas horúcich dní. Do džbánu nalejeme studenú vodu, pridáme kocky ľadu, šťavu z citróna (na každý liter dva citróny) a dosladíme podľa chuti. Do polovice pohára si pripravíme maté, prekryjeme ho a poriadne ním zatrepeme. Následne obsah precedíme do džbánu s ľadom a tereré je na svete.

Pomelo-maté

Jednoduchý, no veľmi zaujímavý spôsob prípravy nápoja, ktorý určite musíte vyskúšať. Stačí vydlabať strednú časť pomela tak, aby sa doň zmestilo maté a celé to zalejeme 70-80°C vodou. Táto verzia je ideálna pre posilnenie imunity, pretože k vitamínom a antioxidantom obsiahnutým v maté, sa pridá aj vitamín C z pomela.