Martin Varga z Tyčinkárne MARVA: V kvalite výrobkov nie je miesto pre kompromisy

MARVA

Ing. Martin Varga vyštudoval Strojnícku fakultu na Technickej Univerzite v Košiciach, no naplno ho pohltila práca v jeho Tyčinkárni MARVA. Patrí do generácie mladých a talentovaných ľudí, ktorým ide v prvom rade o poskytovanie kvalitných služieb. Tyčinky sú hlavnou náplňou jeho dňa.

Ako dlho sa už venuješ pečeniu tyčiniek ?
Prvé sušienky s orieškami som piekol keď som mal 10 rokov. S tyčinkami na hory som začal zhruba pred štyrmi rokmi.

Vybavíš si moment, keď sa ti v hlave prvýkrát zrodila myšlienka vyrábať tyčinky ?
Samozrejme. Chceli sme prejsť hrebeň Nízkych Tatier v zime bez podpory. Šli sme naľahko, jedli sme len keksy z obchodu, za pochodu. Po troch dňoch som do seba už nič nevedel dostať. Dopomohol som si tak k vážnym tráviacim ťažkostiam. Jednoznačne s tým stravovaním bolo treba niečo urobiť.

Potrpíš si na kvalitnú stravu aj počas bežného dňa?
Bez nej to nejde, nie nadarmo sa hovorí „ste to, čo jete“. Veľkú väčšinu času jem zdravú stravu – zeleninuovocie, celozrnné cestoviny, pečiem vlastný kváskový chlieb. No občas zhreším s niečím, kde prevažuje chuť nad výživovou hodnotou (smiech).

Prvé sušienky s orieškami som piekol keď som mal 10 rokov.

Ty si vyštudovaný inžinier. Pracuješ aj mimo Tyčinkárne?
Sem tam ešte pomáham otcovi s inžinierskou a projekčnou činnosťou, ale je toho minimum. Využívam to vzdelanie pri návrhoch nových „zlepšovákov“ pri výrobe.

Čo rozhodlo, že si sa začal prakticky naplno venovať výrobe tyčiniek ?
Rozhodli záujemcovia. Pribudlo ich toľko, že to inak ako na full-time nejde. Som rád, že to rastie postupne a prirodzene. Nie som zástancom veľkej reklamy a mocného marketingu. Dobré veci sa chvália samé.

tyčinky

Koľko času týždenne venuješ práci v Tyčinkárni MARVA ?
Je to takých 50-60 hodín. Často však neviem niektoré problémy dostať z hlavy a hľadám riešenia aj mimo pracovnú dobu.

Pomáha ti niekto s pečením? Koľko ľudí sa podieľa na celom procese, od pečenia až po distribúciu ?
Od novembra 2015 mám jedného zamestnanca na TPP, no s distribúciou mi pomáha celé okolie, hlavne rodičia a priateľka.

Stalo sa párkrát, že som posielal nemenovanému dodávateľovi späť komplet balenia, lebo mi poslali nižšiu triedu orechov. Hoci spĺňali slovenské normy, boli to jednoducho mizerné druhotriedne orechy, z ktorých ja tyčinky robiť nebudem.

Odkiaľ berieš suroviny na výrobu? Čo je u teba dôležité pri ich výbere ?
Na každú surovinu mám dodávateľov. Najdôležitejšia je kvalita a spoľahlivosť. Keď mi nedodajú suroviny v požadovanej kvalite, straty sú ďaleko väčšie ako cena suroviny. Stalo sa párkrát, že som posielal nemenovanému dodávateľovi späť komplet balenia, lebo mi poslali nižšiu triedu orechov. Hoci spĺňali slovenské normy, boli to jednoducho mizerné druhotriedne orechy, z ktorých ja tyčinky robiť nebudem.

V poslednej dobe sa podobné produkty tešia medzi ľuďmi veľkej obľube. Teraz nemám na mysli len tyčinky, ale všeobecne domáce výrobky z bio potravín. Čím myslíš, že to je ?
Po boome supermarketov ľudia prišli na to, že nie je všetko zlato, čo sa blyští. Odzrkadlilo sa to na zdraví – rapídne stúpa potravinová intolerancia. Tým pádom prebieha návrat ku kvalite, k lokálnej výrobe a  v neposlednom rade aj k podpore regiónu.

tyčinky

Sleduješ okolo seba nejakú konkurenciu ?
Podobné tyčinky na trhu existujú, no v podstate ide o rozdielne produkty. Aj keď suroviny sú podobné, ja na rozdiel ponúkam filozofiu nekompromisnej kvality, čerstvosti, lokálnej výroby a ekologického balenia.

Oslovila ťa už niektorá z firiem ohľadne prípadnej spolupráce?
Oslovili ma s požiadavkou vyrábať nejaké produkty podľa ich receptúry, pod ich obalmi, podľa ich pravidiel. Nepristúpil som.

Určite si zachytil na verejnosti prepieraný prípad o údajnej prítomnosti botulotoxínu v cícerovej nátierke rodinnej firmy Lunter. Myslíš, že k tomu skutočne mohlo dôjsť alebo to bol len pokus o diskreditáciu ?
Tento prípad som podrobne študoval. Z dostupných informácií je zrejmé, že ŠVPS SR reagovala unáhlene. Bolo dokázané, že chyba nebola u firmy Luntner, no to sa už v médiách tak nerozkrikovalo. Či šlo o úmyselnú alebo neúmyselnú diskreditáciu je zbytočné špekulovať, lebo tak či tak bolo meno firmy značne poškodené.

Aké máš s MARVOU plány do budúcnosti? Rozmýšľaš nad rozšírením výroby ?
To ukážu zákazníci. Keď budú spokojní, bude ich pribúdať a postupne to bude prirodzene rásť. Nemám v úmysle prejsť na hromadnú, nie flexibilnú výrobu. Vzniká potom tlak na predaj a ten kolotoč sa nezastavuje. Síce to takto nie je nejaký veľký biznis, ale nerobím to kvôli tomu. V kvalite výrobkov a služieb nie je miesto pre kompromisy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *