Marhuľa

Marhuľa

Marhuľa patrí medzi najbohatšie zdroje betakaroténu, antioxidantu znižujúceho riziko vzniku rakoviny pľúc a chrániaceho našu kožu pred UV žiarením.

Ako provitamín A sa betakarotén v tele konvertuje na vitamín A, dôležitý pre integritu kože, slizníc a podporu imunitných reakcií.

Ich konzumácia sa odporúča pri chronickom zápale slizníc hltana, vedľajších nosových dutín a na zmiernenie astmatických ťažkostí.

Zaradiť marhuľu na jedálniček je vhodné pri problémoch so zrakom. Odporúča sa v prípade suchých spojiviek, pri strate ostrosti videnia v dôsledku atrofie šošoviek a pri šeroslepote.

Zaujímavou zložkou marhúľ je kvercetín, prírodné antihistaminikum, ktoré pomáha zmierňovať príznaky alergií. Niekoľko výskumov navyše preukázalo jeho schopnosť spomaľovať a likvidovať nádorové bunky pri rakovine pľúc a prsníka.

Nutričná hodnotaObsah/100 gBioprvky a vitamíny        Obsah/100 g (DDD)
Kalórie49 kcalVitamín C10 mg (12,5%)
Bielkoviny1,5 gVitamín K3,5 µg (5,8%)
Tuky0,4 gMeď0,08 mg (5,3%)
Sacharidy11 gDraslík260 mg (5,2%)
Vláknina2 gKyselina pantoténová (vitamín B5)0,24 mg (4%)