Mango

Mango

Mango je výbornou prevenciou pred civilizačnými chorobami ako vysoký krvný tlak, či zvýšený cholesterol v krvi. Zodpovedný je za to najmä vysoký obsah flavonoidov, medzi nimi napríklad katechínov a epikatechínov.

Významný je vysoký obsah betakaroténu (provitamínu A), silného antioxidantu, znižujúceho riziko vzniku rakoviny pľúc a chrániaceho našu kožu. V tele sa konvertuje na vitamín A, ktorý pomáha obnove slizníc a podpore imunitných reakcií. Mango je preto veľmi účinné pri doliečovaní kašľa, zápalov v hrdle a nádchy.

Kyselina galová, ktorá sa v mangu vo veľkej miere vyskytuje, má veľmi dobré protiplesňové a protivírusové účinky. Ako antioxidant vychytáva voľné radikály a do súvisu sa dáva aj s cytotoxickým účinkom voči rakovinovým bunkám.

Pozor si treba dať pri kombinácií manga s liekmi znižujúcimi krvnú zrážanlivosť. Pri nadmernej konzumácií tohoto exotického ovocia by mohlo dôjsť k prílišnému utlmeniu procesu zrážania krvi.

Nutričná hodnotaObsah/100gBioprvky a vitamíny        Obsah/100g (DDD)
Kalórie60 kcalVitamín C35,8 mg (44,8%)
Bielkoviny0,8 gPyrixodín (Vitamín B6)0,13 mg (10%)
Tuky0,4 gMeď0,12 mg (8%)
Sacharidy15 gVitamín K4,2 µg (7%)
Vláknina1,6 gNiacín (Vitamín B3)0,67 mg (4,5%)