Mandľa

Mandľa

Mandle sú bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín, ako kyselina olejová a palmitoolejová, ktoré sa podieľajú na znižovaní „zlého“ LDL cholesterolu a pozitívnej úprave lipidového spektra.

Štúdia vo vedeckom časopise American Journal of Clinical Nutrition odhalila, že ženy, ktoré pravidelne konzumovali mandle, mali vyššie hodnoty cholecystokinínu, hormónu vyvolávajúceho pocit sýtosti.

Rovnako ako lieskový orech, ani mandľa neobsahuje lepok, preto je vhodným doplnkom stravy najmä pre ľudí trpiacich celiakiou alebo rôznymi alergiami.

Mandle sa veľmi dobre osvedčili u pacientov trpiacich Alzheimerovou chorobou. Po niekoľkých mesiacoch pravidelnej konzumácii došlo u nich k zlepšeniu kognitívnych funkcií.

V mandli nájdeme aj veľké množstvo ďalších bioprvkov, najmä zinku, železa a medi.

Nutričná hodnotaObsah/100 gBioprvky a vitamíny        Obsah/100 g (DDD)
Kalórie570 kcalVitamín E24 mg (184,6%)
Bielkoviny21,5 gMangán2,3 mg (115%)
Tuky48,3 gHorčík270 mg (84,4%)
Sacharidy22 gRiboflavín (Vitamín B2)1 mg (77%)
Vláknina12,4 gFosfor488 mg (69,7%)