Mandarínka

Mandarínka

Mandarínka obsahuje rozpustnú vlákninu, ako pektín, či hemicelulózu, ktorá znižuje hladinu cholesterolu v krvi, jeho vstrebávanie z čriev a podporuje zdravé trávenie.

Významnou zložkou mandarínok je betakarotén, retinoid so silným antioxidačným a antionkogénnym účinkom. Chráni predovšetkým našu kožu a znižuje riziko vzniku rakoviny pľúc.

Verili by ste, že mandarínky obsahujú niekoľkonásobne viac antioxidantov ako pomaranče? Spomenúť určite treba luteín a zeaxantín, chrániace zrak a znižujúce pravdepodobnosť vzniku šedého zákalu, ďalej narigenín s výrazným protizápalovým a protirakovinovým účinkom, či hesperetín, ktorý má taktiež protizápalové účinky a uplatňuje sa ako vazodilatátor, čím bojuje proti vysokému krvnému tlaku.

Odvary z mandarínkových šupiek sa používajú pri liečbe kašľa a zápalov dýchacích ciest.

Nutričná hodnotaObsah/100gBioprvky a vitamíny        Obsah/100g (DDD)
Kalórie53 kcalVitamín C27 mg (34%)
Bielkoviny1 gPyridoxín (Vitamín B6)0,08 mg (6,2%)
Tuky0,3 gThiamín (Vitamín B1)0,06 mg (5,3%)
Sacharidy13 gVápnik40 mg (4%)
Vláknina2 gDraslík175 mg (3,5%)