Lieskový orech

Lieskový orech

Lieskový orech, rovnako ako mandľa, neobsahuje lepok a preto je vhodným doplnokom jedálnička pre ľudí trpiacich na celiakiu alebo bojujúcich s alergiou.

Vo zvýšenom množstve sa v lieskovcoch nachádza kyselina olejová, mononenasýtená mastná kyselina, ktorá sa významne podieľa na regulácií krvného cholesterolu. Tvorí hlavnú zložku olivového oleja a do súvisu je dávaná aj so znižovaním rizika vzniku rakoviny prsníka.

Na znižovaní hladiny LDL cholesterolu sa podieľa aj kyselina linolová, esenciálna mastná kyselina, ktorá sa v lieskových orechoch taktiež vyskytuje.

Okrem thiamínu, je lieskový orech bohatým zdrojom aj ďalších B-vitamínov. Najmä niacínu, kyseliny listovej, pyridoxínu a kyseliny pantoténovej.

Nutričná hodnotaObsah/100 gBioprvky a vitamíny        Obsah/100 g (DDD)
Kalórie626 kcalMangán6,2 mg (310%)
Bielkoviny15 gMeď1,75 mg (116,7%)
Tuky60 gVitamín E15 mg (115,4%)
Sacharidy16,6 gThiamín (Vitamín B1)0,65 mg (59%)
Vláknina9,8 gHorčík170 mg (53,1%)