Liči

Liči

Narastajúca konzumácia liči je ale určite veľmi pozitívnym faktom. Pod tvrdou ružovou šupkou sa nachádza skutočný vitamínový poklad.

Biela až ružovkastá dužina je okrem vitamínu C bohatá na oligonol, polyfenolový antioxidat, ktorý podľa štúdie publikovanej vedcami z Univerzity v Tokiu pomáha nášmu telu bojovať proti vírusu chrípky, zlepšuje prekrvenie a chráni našu pokožku pred UV žiarením.

Vďaka vysokému obsahu polyfenolových zlúčenín vedie konzumácia liči k zvýšenej výdrži počas cvičenia.

Využiť sa dá aj kôrnatá šupka. V Indii sa čaj z nej používa pri liečbe hnačiek a neuralgických bolestí.

V súčasnej dobe prebiehajú výskumy skúmajúce účinnosť kôstiek liči pri liečbe kolorektálneho a hepatocelulárneho karcinómu.

Nutričná hodnotaObsah/100g Bioprvky a vitamíny        Obsah/100g (DDD)
Kalórie65 kcalVitamín C72 mg (90%)
Bielkoviny0,9 gMeď0,15 mg (10%)
Tuky0,4 gPyridoxín (Vitamín B6)0,10 mg (7,7%)
Sacharidy17 gRiboflavín (Vitamín B2)0,07 mg (5,4%)
Vláknina1,3 gDraslík175 mg (3,5%)