Kurkuma, tá z kari, dobrá je pre svaly

Kurkuma

Nebojte sa, že si ňou zašpiníte šaty, kurkuma za to stokrát stojí. Indický šafrán, ako sa jej zvykne vravieť, má na svedomí typickú farbu kari korenia. Okrem toho sa používa k príprave horčice, farbeniu masla, syrov a cestovín, či dokonca ako farbivo na látky. No typický kolorit nie je ani zďaleka najhodnotnejšou vlastnosťou tejto pozoruhodnej rastliny.

Curcuma longa (Kurkuma dlhá) sa v ajurvédskej a čínskej medicíne používala už od nepamäti. V staroveku si ňou budhisti skrášľovali telá, pridávali si ju do jedla, ale čo je najdôležitejšie, liečili si ňou svoje boliestky. Prvé zmienky o využití kurkumy, ako účinného zabijaka bolesti a zápalu, sa datujú 4000 rokov späť. Už vtedy ju indickí a čínski lekári s veľkou obľubou používali na zmiernenie menštruačných bolestí, k odstráneniu črevných parazitov a v boji proti respiračným ochoreniam, či žalúdočným vredom.

V podzemku tejto rastliny, z čeľade zázvorovitých, sa ukrývajú tri kurkumoidy. Primárnou zložkou, zodpovednou za intenzívnu žltooranžovú farbu, je kurkumín. Mnohé výskumy ukázali, že práve diferuloylmetán alebo turmerova žlť (z anglického nesprávneho pomenovania rodu turmeric – kurkuma) môže za antioxidačné a protizápalové účinky tejto rastliny. Klinické pokusy poukazujú na možný potenciál v liečbe skupiny zápalových črevných ochorení (IBD) ako napríklad Crohnova choroba a ulcerózna kolitída. Ďalej v terapii pankreatitídy, artritídy a niektorých typov rakoviny.

Vedeli ste, že v 100 gramovom koreni kurkumy sa nachádza až 400 % dennej odporúčanej dávky (RDA) železa, 350 % RDA mangánu a 120 % RDA vitamínu B6? Okrem toho sa v ňom skrýva mnoho zinku, medi a vitamínu C.

A ešte niekoľko málo slov ku kurkumínu. V bunkách s vysokým energetickým metabolizmom sa nachádza mnoho malých a esenciálnych organel, tzv. “bunečných elektrární” – mitochondriií. Takéto bunky sú napríklad vo svale. A áno, vaša implikácia je správna, podľa aktuálnych výskumov v oblasti vytrvalostného športu, kurkumín stimuluje mitochondriálnu biogenézu, teda prácu svalov a tak aj celkový výkon.

Takže ktovie, možno sa čoskoro  začnú vyrábať práve ionťáky s kurkumínom a bielym dresom maratóncov odzvoní. Žltooranžová do toho!

Na záver by som sa s vami rád podelil o recept na Elixír života, nápoj, ktorý si v Indii pripravujú už celé stáročia a podľa mnohých má práve jeho pitie zásadný vplyv na dlhovekosť.

  • prášok z kurkumy (alebo nastrúhaný koreň) pridáme do vody
  • doplníme klinčekmi
  • necháme zovrieť
  • do pohára alebo džbánu pripravíme nastrúhaný zázvor, ktorý zalejeme zovretou kurkumou
  • celé to dochutíme citrónovou šťavou (sledujte ako krásne mení farbu)
  • počkame, kým sa kurkuma usadí na dno a môžeme piť

Na zdravie !

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *