Kokos

Kokos

Kokos vo veľkom množstve obsahuje kyselinu laurovú, nasýtenú mastnú kyselinu, ktorá v krvi zvyšuje hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu, prospešného pre správnu funkciu srdca a ciev.

Kinetín a trans-zeatín, rastlinné cytokiníny obsiahnuté v kokose, preukázali výraznú antionkogénnu a antitrombotickú aktivitu.

Voda z orecha, ale aj dreň, je tiež bohatým zdrojom draslíka, čo je pri takmer nulovom obsahu sodíka, výbornou správou pre ľudí bojujúcich s vysokým krvným tlakom.

Kokosový olej je bohatý na kyselinu kaprylovú a myristovú, u ktorých sú známe antimikrobiálne a antifungitívne vlastnosti. Vysokú citlivosť k nim vykazujú najmä niektoré druhy streptokokov.

V kokosových orechoch nájdeme aj široké spektrum B-vitamínov. Kokos obsahuje najmä kyselinu listovú (B9), thiamín (B1), pyridoxín (B6), kyselinu pantoténovú (B5) a niacín (B3).

Nutričná hodnotaObsah/100 gBioprvky a vitamíny        Obsah/100 g (DDD)
Kalórie352 kcalMangán1,5 mg (75%)
Bielkoviny3,4 gMeď0,44 mg (29,3%)
Tuky33,5 gSelén10,5 µg (19,1%)
Sacharidy15,2 gFosfor115 mg (16,4%)
Vláknina9 gZinok1,1 mg (10,5%)