Kivi

Kivi

Kivi je výborným zdrojom luteínu a zeaxantínu, antioxidantov agregujúcich sa v očnej sietnici. Mnohé štúdie naznačujú, že strava bohatá na luteín predchádza vzniku šedého zákalu a ďalších foriem makulárnej degenerácie.

Do očí ako prvý udrie vysoký obsah vitamínu C, je nenahraditeľný pre správnu funkciu imunitného systému, má priaznivý vplyv na hojenie rán, chráni pred srdcovo-cievnymi chorobami alebo infekciami.

Výskum Univerzity v Osle odhalil, že konzumácia tohto chlpatého ovocia znižuje adhéziu krvných doštičiek  a hladinu triacylglycerolov.

Antokyány, rastlinné farbivá, ktoré kivi vo veľkom množstve obsahujú, pôsobia ako silné antioxidanty a chránia pred srdcovými chorobami a niektorými typmi rakoviny.

Kivi je taktiež pripisovaná schopnosť rozrušovať menšie močové kamene a antireumatický účinok.

Nutričná hodnotaObsah/100gBioprvky a vitamíny        Obsah/100g (DDD)
Kalórie61 kcalVitamín C93,2 mg (116,5%)
Bielkoviny1 gVitamín K40,1 μg (67%)
Tuky0,5 gVitamín E1,46 (11,2%)
Sacharidy14,7 gMeď0,13 mg (8,7%)
Vláknina3 gDraslík315 mg (6,3%)