Kapusta

Kapusta

Kapusta je výborným zdrojom betakaroténu (provitamínu A), významného antioxidantu, ktorý má taktiež antionkogénne účinky a znižuje riziko vzniku rakoviny pľúc.

V tráviacom systéme sa uplatňuje jej protizápalový efekt a regeneračné účinky na črevnú sliznicu. Po dlhodobej konzumácií antibiotík kapusta taktiež napomáha pri obnove črevnej mikroflóry.

Vďaka obsahu luteínu je konzumácia kapusty dobrou prevenciou pred degeneratívnymi ochoreniami očnej sietnice.

Je zvlášť prospešná pre ľudí trpiacich ochorením obličiek, pretože napomáha vyplavovať škodliviny z organizmu.

Kapusta je bezpochyby neodmysliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne. Kedysi však zohrávala ešte významnejšiu úlohu, bola jednou z hlavných potravín celý rok, pretože pri správnom skladovaní vydrží aj niekoľko mesiacov.

Nutričná hodnotaObsah/100 gBioprvky a vitamíny        Obsah/100 g (DDD)
Kalórie25 kcalVitamín K76 μg (126,7%)
Bielkoviny1,3 gVitamín C36,6 mg (45,75%)
Tuky0,1 gVitamín B953 μg (13,25%)
Sacharidy5,8 gVitamín B60,124 mg (9,5%)
Vláknina2,5 gMangán0,16 mg (8%)