Raňajkové rande s Jahlom a Varmužou?

pšeno

Praha nám opäť priniesla jeden zo svojich food festivalov. Kde som samozrejme nesmela chýbať. Obehať a poochutnávať všetko, čo food festival ponúka, dá samozrejme zabrať, ale milovníci jedla to nezvyknú považovať za prekážku :) Najviac ma zaujal stánok, kde podávali „Jahlovou Varmuži“. Slovák sa pri tomto slovíčku určite zarazí. Poďte sa teda spolu so mnou pozrieť čo to je. Vypýtala som si recept a s menšou úpravou vám ho ponúkam, ako perfektné zdravé raňajky.

Nebudem vás viac napínať. Jahlová varmuže je obyčajná pšenová kaša :)  Prečo je teda tak výnimočná? Pšeno je bezlepková potravina, ktorá vzniká vylúpaním prosa. Pre veľký obsah minerálnych látok má pšeno vysokú výživnu hodnotu. Pšeno je skvelé pred tepelnou úpravou prepláchnuť a niekoľkokrát spariť, aby sme sa zbavili typickej nahorklej a trpkej chute.

Jahlová varmuže je obyčajná pšenová kaša :)

Ak ste sa teda rozhodli, že si spolu so mnou túto „varmuži“ pripravíte, odporúčam nabudiť sa ráno skvelou náladou. Otvorte dokorán všetky okná, nech vás čerstvý vzduch preberie a skvelou tancovačkou, ktorú praktizuje každý z nás len o tom nehovorí, začneme deň :) Dnes vyberám Empire of the Sun – Walking On A Dream.

pšeno

Odtancujte do kuchyne a pripravte si:

  • čučoriedky
  • vaše obľúbené oriešky
  • slnečnicové a ľanové semienka, psyllium
  • 100g masla
  • sušené ovocie
  • 100g medu
  • 800ml mlieka
  • 300g pšena

Pšeno varíme v mlieku s jednou tretinou medu, čučoriedkami a maslom. Všetko čo sa nám zvýšilo prihodíme potom do misky, sadneme na slnečný balkón, vyložíme nohy a vychutnáme si ráno :)

Zdroj: www.zuzankovo.sk
FB: Zuzankovo
IG: @mojezuzankovo
Foto: © Zuzanovo.sk

O autorovi: Zuzankovo

Zuzankovo.sk je blog mladej a krásnej Zuzanky, ktorá ti v spolupráci s webom evýživa.sk prináša skvelé recepty a ich ešte krajšie fotografie. Zuzanka je pôvodom z Košíc no mometálne pôsobí v Prahe. Okrem skvelého jedla miluje kávu, golf a makrónky :)