Hrach

Hrach

Hrach obsahuje kyselinu alfa-linolénovú, esenciálnu mastnú kyselinu, zodpovednú za správnu funkciu kardiovaskulárneho a imunitného systému.

protizápalové účinky a pomáha znižovať hladinu LDL cholesterolu v krvi. Esenciálne mastné kyseliny si ľudské telo nedokáže samo vytvoriť a musí ich pravidelne prijímať v potrave.

Obsah fytosterolov, najmä beta-sitosterolu, pomáha znižovať obsah cholesterolu. Fytosteroly sú rastlinné príbuzné cholesterolu, ktoré bránia jeho vstrebávaniu z čriev.

Zelený hrach je výborným zdrojom betakaroténu (provitamínu A), významného antioxidantu, ktorý má taktiež antionkogénne účinky a znižuje riziko vzniku rakoviny pľúc.

Fosfor sa v hrachu tiež nachádza v relatívne vysokom množstve. Je dôležitou zložkou zubov a kostí, rovnako tak nevyhnutný aj pre správny chod nervového systému. Významnú funkciu zastáva pri regulácií rovnováhy medzi kyselinami a zásadami v organizme.

Nutričná hodnotaObsah/100gBioprvky a vitamíny        Obsah/100g (DDD)
Kalórie80 kcalVitamín C40 mg (50%)
Bielkoviny5,3 gVitamín K25,4 µg (42,3%)
Tuky0,4 gThiamín (Vitamín B1)0,27 mg (24,5%)
Sacharidy13,5 gMangán0,41 mg (20,5%)
Vláknina5,1 gKyselina listová (Vitamín B9)65 µg (16,3%)