Horčík

Horčík (Mg) je nevyhnutným stavebným prvkom živých organizmov.

Viac ako 300 enzýmov používa ióny horčíka pre svoju katalytickú činnosť. Telo dospelého jedinca obsahuje približne 24g horčíku, z toho 60% sa nachádza v kostre.

Doporučená denná dávka magnézia je 400 mg.

PotravinaObsah / 100 g  PotravinaObsah / 100 g
Tekvicové semienka550 mg   Celozrné cestoviny128 mg
Horčičné semeno370 mgSlnečnicové semienka125 mg
Mandle270 mgŠpenát79 mg
Zázvor214 mgHrach56 mg
Sušená srvátka176 mgParmezán34 mg

Nedostatok horčíku : z dôvodu zníženej hladiny horčíka v krvi nastáva hyperexcitabilita nervosvalového systému a tým pádom kŕče, tremor a tetania. Následne nastávajú zmeny osobnosti, nauzea, zvracanie a nechutenstvo

Nadbytok horčíku : svalová hypotonia a slabosť, zníženie reflexov, bradykardia, apnoe až kóma