Histamínová intolerancia pre začiatočníkov

Biogénny amín, histamín, zohráva v ľudskom organizme dôležitú úlohu pri mnohých fyziologických aj patologických procesoch. Je významným mediátorom zápalu, pôsobí na kontrakciu hladnej svaloviny, reguluje cievnu permeabilitu a slizničnú sekréciu. Podieľa sa aj na krvotvorbe, hojení rán, či bunkovej proliferácií a angiogenéze.


V tele vzniká histamín dekarboxyláciou aminokyseliny histidínu, ale do tela sa dostáva aj v širokej palete potravinových zdrojov. A práve exogénny histamín môže byť pre telo toxický, pokiaľ nedôjde k jeho priebežnému odbúravaniu. Rovnako ako oheň, aj histamín je dobrým sluhom, ale zlým pánom.

Je určite dôležité zmieniť, že súčasná potravinová výroba výrazne ovplyvnila výskyt HIT.

Histamínová intolerancia (ďalej len HIT) je proces, pri ktorom dochádza v dôsledku nepomeru príjmu a odbúravania histamínu, k jeho hromadeniu v organizme a k s-tým-spojenými zdravotnými problémami. HIT nie je alergická reakcia, pretože tá je sprostredkovaná imunoglobulínmi typu IgE, ale len prosté nahromadenie neodbúraného  histamínu v tele a nadmernej väzbe na histamínové receptory.

U zdravého človeka je histamín odbúravaný v črevách, najmä enzýmom diaminooxidázou, prípadne n-metyltransferázou. Pri ich poruche alebo nedostatku, dochádza k vzniku zdravotných obtiaží. Medzi najčastejšie príznaky patrí vyrážka, kožný exantém, bolesti hlavy, pocity na zvracanie, hnačka, potenie, dýchacie problémy, či zmeny krvného tlaku. Objavujú sa zväčša do hodiny po konzumácií potravy so zvýšeným obsahom histamínu, pričom väčšinou do 24 hodín sami vyprchajú.

Obsah histamínu v tele ovplyvňuje aj veľké množstvo liekov alebo psychologický stres

Príčina nedostatočnej funkcie enzýmov môže byť genetická, ale nie je to ani zďaleka jediná cesta vzniku HIT. Môže sa objaviť rovnako tak aj pri rôznorodých črevných zápaloch a infekciách, vzhľadom k tomu, že oba enzýmy pôsobia práve v črevách, či pri intoxikácií alkoholom a liekmi. Príznaky intolerancia sprevádza aj nedostatok kofaktorov diaminooxidázy, vitamínu C, vitamínu B6 a zinku.

Je určite dôležité zmieniť, že súčasná potravinová výroba výrazne ovplyvnila výskyt HIT. Umelé aditíva v strave pôsobia ako uvoľnovače histamínu a môžu tak príznaky HIT potencovať. Vznik HIT rovnako ovplyvňujú aj stravovacie návyky, s ktorými vznik nešpecifických črevných zápalov úzko súvisí.

Potraviny so zvýšeným obsahom histamínu: paradajky, baklažán, ryby, syry, kvasená kapusta, pivo, víno
Potraviny so schopnosťou uvoľňovať endogénny histamín: ananás, citrusy, jahody, čokoláda, sladké drievko, strukoviny, koreniny, bravčové mäso, vaječný bielok, potravinové aditíva
K tvorbe histamínu prispievajú: kvasnice, chlieb, kysnuté cesto

Obsah histamínu v tele ovplyvňuje aj veľké množstvo liekov alebo psychologický stres, ktorý podnecuje jeho uvoľňovanie z mastocytov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *