Haluškový sen a zemiaková múka


Aj taká výborná slovenská pochúťka akou sú halušky môže byť o malý kúsok zdravšia. Môže byť bez lepku. Keďže halušky pripravujeme zo surových zemiakov a múky, ktorá múka by mohla byť vhodnejšia ako tá zemiaková? Byť múkou, vyberiem si tú zemiakovú, aby som mohla byť haluškami!

Nie je prekvapením, že zemiaková múka chutí po zemiakoch, i keď výzorom je na nerozoznanie od bielej pšeničnej múky. Je dobrým zdrojom vitamínu B6, draslíka, fosforu a horčíka. Dobrou správou je tiež, že obsahuje tiež dosť vlákniny a bielkoviny.

Zemiakovú múku si ľudia často mýlia so zemiakovým škrobom. Rozdiel medzi nimi spočíva v tom, že škrob má menšiu hustotu a neabsorbuje vodu. Naopak, zemiaková múka vodu vpíja, pretože sa pred výrobou múky zemiak dehydratuje. Výrobný proces začína uvarenými zemiakmi, ktoré sa následne vysušia a potom pomelú na múku. Samotný zemiakový škrob nemožno použiť na výrobu cesta, avšak zemiaková múka je vhodná na pečenie bezlepkové chleba, pečiva, výrobu zemiakových placiek či pirohov. Zemiaková múka dodá pečivu jemnejšiu štruktúru.

Rovnako ako pri kokosovej múke, aj pri používaní zemiakovej múky treba pridať väčšie množstvo tekutín, keďže táto múka ich pohltí veľké množstvo. Táto vlastnosť je však výhodou v prípadoch, kedy je potrebné tekutiny zahusťovať, napríklad pri výrobe omáčok a polievok. Pro prepočítavaní množstva je veľkým kladom, že 1 hrnček bielej múky stačí nahradiť 5/8 hrnčeka múky zemiakovej.

Avšak nezabúdajte, že je vždy vhodnejšie zemiakovú múku zmiešať s inými náhradami. Dá sa povedať, že je to skôr stabilizátor, ktorý dodáva výslednému produktu vhodnú textúru a vlhkosť. Na vytvorenie náhrady múky s takmer identickými vlastnosťami tej pšeničnej, odporúčam pridať múku neutrálnu, napríklad ryžovú.. I keď zemiaková múka obsahuje dosť bielkovín a vlákninu, na dosiahnutie vlastností bielej pšeničnej múky, je dobré primiešať aj múku cícerovú, ktorá konečnú kombináciu ešte viac obohatí. Nakoniec do nášho bezlepkového mixu môžeme pridať škrobovú múku, akou je napríklad múka zo sladkého zemiaka.

Nebojte sa teda experimentovať. Existuje široká škála zaujímavých a najmä zdravých alternatív, nad ktorými sa aj halušky zaradujú!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *