Gaštan

gaštan

Gaštan má na rozdiel od ostatných orechov a semien nižší obsah kalórií, čo mu ale vôbec neuberá na minerálnom a vitamínovom bohatstve.

Aj v gaštanoch nájdeme dôležité mononenasýtené mastné kyseliny, najmä kyselinu olejovú a palmitoolejovú. Dôležitú úlohu zohrávajú najmä pri znižovaní hladiny „zlého“ LDL cholesterolu, čo má pozitívny vplyv na zdravie srdca a ciev.

Gaštany obsahujú kyselinu kumarovú, silný antioxidant, ktorý vychytáva voľné kyslíkové radikály a bráni oxidácii LDL cholesterolu.

Gaštan, podobne ako napríklad mandľa a lieskový orech, neobsahujú lepok, preto patrí medzi veľmi obľúbené prísady pri príprave bezlepkových pokrmov.

Veľmi zaujímavý je aj vysoký obsah kyseliny listovej, ktorý je typický najmä pre zeleninu a niektoré ovocie.

Nutričná hodnotaObsah/100 gBioprvky a vitamíny        Obsah/100 g (DDD)
Kalórie210 kcalVitamín C44 mg (55%)
Bielkoviny2,4 gMangán0,95 mg (47,5%)
Tuky2,3 gMeď0,45 mg (30%)
Sacharidy45,5 gPyridoxín (Vitamín B6)0,38 mg (29,2%)
Vláknina8,3 gThiamín (Vitamín B1)0,24 mg (21,8%)