Figa

figa

Figa obsahuje zvláštny druh vlákniny, ktorý podľa najnovších výskumov znižuje riziko vzniku cukrovky druhého typu, pretože dokáže spomaliť trávenie a vstrebávanie cukrov z potravy.

V tomto smere sa uplatňuje aj vplyv kyseliny chloragenovej, ktorá pomáha regulovať hladinu krvného cukru. Figa je navyše bohatá na antioxidanty, najmä fenoly, ktoré chránia pred vznikom srdcovo-cievnych ochorení a tlmia pôsobenie „zlého“ LDL cholesterolu.

Sušená figa je výborným zdrojom minerálov a to najmä horčíka, vápnika, železa a zinku. V tejto podobe obsahuje 100 gramov fíg dokonca až 16% doporučenej dennej dávky vápnika. Ten je nevyhnutným stavebným prvkom zubov a kostí, dôležitú funkciu zohráva aj pri regulácií nervosvalovej činnosti a zrážaní krvi.

Pri kožných problémoch sa uplatňujú psoralény, látky, ktoré v kombinácií s UV žiarením účinne pôsobia proti niekoľkým ochoreniam kože, napríklad psoriáze vitiligu.

Asi nikoho neprekvapí, že medzi najväčších producentov tohoto exotického ovocia patria prímorské krajiny. Na čele rebríčke je Turecko, ktoré nasleduje Egypt a Alžírsko. Na siedmom mieste sa umiestnilo USA, no zaujme najmä fakt, že až 98% produkcie tejto krajiny pokrýva štát Kalifornia.

V domácej medicíne sa odporúča pitie odvaru z fíg, pretože látky v nich obsiahnuté majú schopnosť rozpúšťať hlieny usedené v dýchacích cestách, preto by mala figa tvoriť základ jedálnička aj pri chronických chorobách dýchacích ciest.

Nutričná hodnotaObsah/100 gBioprvky a vitamíny        Obsah/100 g (DDD)
Kalórie74 kcalVitamín B60,11 mg (8,7%)
Bielkoviny0,8 gVitamín K4,7 µg (7,8%)
Tuky0,3 gMangán0,13 mg (6,4%)
Sacharidy19 gHorčík17 mg (5,3%)
Vláknina2,9 gDraslík232 mg (4,6%)