Fazuľová múka – nenápadná, ale čarovná

V dnešnom pokračovaní zaujímavých náhrad bielej múky nepôjdeme ďaleko. Pozrieme sa do priamo do našich záhrad, kde rastie pre mnohých obyčajná, no svojim zložením výnimočná, fazuľa. Načiahnite sa s nami dnes za farebnou krásou fazuľovej múky.

Fazuľová múka je výnimočná tým, že si v sebe uchováva všetky živiny fazule. Je veľmi bohatá na vlákninu a bielkoviny. Rovnako má vysoký obsah železa, vitamínov B a horčíka. Jej výživová hodnota je porovnateľná s mäsom, mliekom alebo vajíčkami. No na druhej strane, aj keď keď zasýti na úrovni mäsa, je vhodná pri chudnutí, pretože má nízky obsah jednoduchých cukrov a nasýtených tukov. Priaznivo pôsobí na pokožku, pomôže vám v boji proti lupinám a vypadávaniu vlasov. Niekoľko štúdií popísalo účinok fazule na znižovanie cholesterolu a reguláciu cukru v krvi.

Výhodou fazuľovej múky je, že je možné použiť ju aj celkom samotnú, bez pridania iných múčnych náhrad. Avšak pre vyváženie sa odporúča zmiešať ju napríklad s cirokovou múkou, ktorá má neutrálnu chuť a je ľahko stráviteľná. Na dodanie textúry či vlhkosti môžete pridať napríklad rozomleté ľanové semienka.

Fazuľovú múku si môžete veľmi jednoducho pripraviť aj doma. Potrebujete na to suchú fazuľu akéhokoľvek druhu, ktorú jednoducho rozmixujte vo výkonnejšom stolovom mixéry. Následne preosejte múku cez sitko a bezlepková múka je pripravená. Pri skladovaní v chladničke vám vydrží niekoľko mesiacov. Záverečná chuť fazuľovej múky po upečení  je ovplyvnená chuťou rôznych druhov fazúľ. Múka z fazule s výraznejšou chuťou (červená a čierna fazuľa) bude mať svojráznejšiu arómu, kým bielu fazuľu zacítite len minimálne. Druh fazule pochopiteľne ovplyvní aj výslednú farbu múky.

Fazuľová múka je veľmi obľúbenou prísadou do polievok a omáčok. Je tiež súčasťou receptov na keksy, chlieb či palacinky. Múka z čiernej fazule je vhodnou ingredienciou do čokoládových koláčov, akými sú napríklad populárne brownies. Skvelou správou je, že na pečenie brownies nepotrebujete fazuľovú múku kombinovať s inými múčnymi náhradami. Po pridaní do múčneho mixu na pečenie chleba dodá múka z čiernej fazule celozrnný nádych.

Tak neváhajte a nechajte sa zlákať farebou a chuťovou rozmanitosťou fazuľovej múky, ale najmä jej širokým radom pozitívnych účinkov na vaše zdravie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *